Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ČAZMA

Vatrogasnoj postrojbi bespilotna letjelica

Vatrogasnoj postrojbi bespilotna letjelica
Foto: Čazma.hr
Potraga za nestalim osobama jedna je od situacija koju je u prijavi za donaciju istaknula Javna vatrogasna postrojba Čazma.

JVP grada Čazme odlukom Telemacha HR, Hrvatske vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, dobila je bespilotnu letjelicu.

ENERGETSKA OBNOVA U IVANIĆ-GRADU Sanacija zgrade Civilne zaštite i vatrogasaca

Riječ je o donaciji bespilotne letjelice u 2021. u sklopu društveno odgovornog projekta Telemach Hrvatska DRONacija. Osim pomoći u izviđanju požara na otvorenom prostoru, prepoznavanja žarišta i napretka požara kao i u dodatnoj sigurnosti vatrogasaca na terenu, dronovi pomažu i u nekim specifičnim situacijama. Potraga za nestalim osobama jedna je od situacija koju je u prijavi za donaciju istaknula Javna vatrogasna postrojba Čazma.

– Posljednjih godina sve češće su potrage za nestalim osobama. Sela koja su udaljena od grada u blizini su šuma, u njima žive većinom starije osobe koje se udalje od kuće, izgube u šumi ili se zbog fizičkog stanja ne mogu vratiti kući. Uz pomoć drona potrage za nestalim osobama bile bi daleko učinkovitije jer bismo veću površinu pretražili u kratko vrijeme. Time bi i ishodi potraga, nadamo se, bili bez tragičnih posljedica. Dolaskom na mjesto potrebe, dron je u letu za manje od pet minuta i mogu se prikupljati informacije kako brže i lakše riješiti intervenciju. Zahvaljujemo zato Telemachu Hrvatska na vrijednoj donaciji i spremno očekujemo dron kao veliku pomoć u našem daljnjem radu – rekao je Josip Heger, zapovjednik VP-a Čazma.