Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
PROJEKTI U ŠKOLAMA

Važan dio sustava pomoćnici u nastavi i prehrana učenika

Foto: Osječko-baranjska županija
Od početka 2018. do kraja 2022. Osječko-baranjska županija bila je jedina hrvatska županija u kojoj su svi učenici osnovnih škola imali besplatan školski obrok

Od početka 2018. do kraja 2022. Osječko-baranjska županija bila je jedina hrvatska županija u kojoj su svi učenici osnovnih škola imali besplatan školski obrok, a s prvim danom ove godine takav projekt Vlada RH primjenjuje na nacionalnoj razini. Novac u svojem proračunu osiguran za prehranu učenika najveća slavonska županija prenamijenit će u druge projekte u obrazovanju, poglavito za izgradnju I. gimnazije u Osijeku, no nastavlja ostale projekte u obrazovanju, među ostalima projekte "Učimo zajedno 6" i "Vrijeme je za školski obrok 2022. – 2023.".

Kuhani obrok za učenike

– Projekti "Učimo zajedno 6" i "Vrijeme je za školski obrok 2022. – 2023." vrlo su važni. Prvi se odnosi na angažiranje 162 asistenta u nastavi koji pomažu da 168 učenika s teškoćama lakše i kvalitetnije steknu svoje obrazovanje. Projekt je vrijedan 7,3 milijuna kuna, od kojih velik dio dolazi iz europskih i nacionalnih sredstava, a manji dio, konkretno 360.000 kuna, iz županijskog proračuna. Projekt "Vrijeme je za školski obrok 2022. – 2023." provodi se sedam godina, a njime se dopunjivao projekt besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, kojim je Osječko-baranjska županija osiguravala prehranu osnovnoškolaca u suradnji s općinama i gradovima. Koliko je kvalitetan taj projekt, pokazuje se i po tomu što su ga Vlada RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznali te od 1. siječnja 2023. sva djeca u Hrvatskoj imaju besplatnu prehranu – kaže župan Ivan Anušić.

Projekt "Vrijeme je za školski obrok 2022. – 2023." iznosi milijun kuna, obuhvaća 994 učenika u riziku od siromaštva iz 18 osnovnih škola, a njime se potpomagalo projekt besplatne školske kuhinje za sve učenike, koji je do sada provodila samo Osječko-baranjska županija te ga financirala s oko 13 milijuna kuna godišnje, a jedinice lokalne samouprave dodatno su sufinancirale troškove s 5 do 50 posto pa je ukupna vrijednost projekta bila oko 21 milijun kuna godišnje.

– Vlada je donijela odluku da će se školski obrok financirati na razini 10 kuna, čime će se poboljšati nutritivna vrijednost obroka koji će biti bolji i kvalitetniji. U gotovo svim školama kojima je osnivač Županija imamo zadovoljene uvjete za kuhanje, a nadamo se da ćemo sada dobiti suglasnost za dodatno zapošljavanje kuhara. To će rezultirati time da ćemo učenicima moći svakodnevno ponuditi kuhani topli obrok, što je izvrsno i time smo postigli razinu i kvalitetu koju želimo – ističe pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul.

Pomoć u nastavi

Projekt "Učimo zajedno" Osječko-baranjska županija provodi od 2014. godine, a obuhvaća sve škole koje za tim imaju potrebu, odnosno svu djecu koja imaju rješenja za pomoćnika u nastavi.

– Trenutačno je to 168 učenika i 162 pomoćnika u nastavi u 46 osnovnih škola i osam srednjih škola partnera, no primjetno je da iz godine u godinu raste broj onih kojima je potreban asistent – ističe pročelnica.

Dodaje da je Osječko-baranjska županija s početkom prošle kalendarske godine povećala fond sati za pomoćnike koji rade s djecom viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima, a od sljedećeg polugodišta cijene rada povećat će se s dosadašnjih 25 kuna po satu na 30 kuna. Osim toga, stav OBŽ-a je da asistentima pripadaju sva prava prema temeljnom kolektivnom ugovoru pa od početka dobivaju božićnicu, regres, pravo na godišnji odmor i sve drugo što im u skladu s time pripada.