Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Broj noćenja veći za 36 posto

Velika Gorica i Samobor najposjećeniji gradovi u Zagrebačkoj županiji

Samobor, centar
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine

Zagrebačka županija tijekom 2016. zabilježila je 131.641 turistička noćenja, što je za 36 posto više nego u istom razdoblju 2015. godine. Porastao je i broj dolazaka za 26 posto i to s 59.500 na 75.023, izvijestili su iz Zagrebačke županije.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 88.136 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 43.505 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 51.092 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 23.931 domaći gosti. I u 2016. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz Kanade, Rusije, Novog Zelanda, Tunisa, Kine itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica i Samobor.

- Na porast broja dolazaka i noćenja zasigurno je utjecala blizina Zagreba, mnogobrojne manifestacije, razvijen izletnički lanac vrijednosti, raznolik i zanimljiv ruralni prostor te ono po čemu smo nadaleko poznati, bogata eno-gastronomska ponuda - izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, podsjetivši kako je nedavno 10 turističko-ugostiteljskih objekata s prostora Zagrebačke županije postalo nositelj standarda "Okusi zagrebačkog kraja". Brendirani u sklopu nacionalnoga projekta "Okusi hrvatske tradicije", ovi objekti u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva glavna lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina.

Razvoj zdravstvenog turizma

- Moram pohvaliti izniman napor turističkih djelatnika koji iz godine u godinu podižu kvalitetu i kvantitetu turističke ponude u našoj županiji, a najljepše priznanje za njihov trud i rad su upravo ovi sjajni rezultati za koje ne sumnjam da će i u budućnosti nastaviti rasti - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

- Osim iznimnih prirodnih ljepota i mnogobrojnih sadržajnih manifestacija koje privlače sve veći broj turista na naše područje, Zagrebačka županija ima golemi potencijal u razvoju zdravstvenog turizma. Naime, u Ivanić-Gradu se nalazi jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. U ovoj godini za proširenje Specijalne bolnice Naftalan osigurali smo 10 milijuna kuna - naglasio je Kožić nadodavši kako interes za navedenu bolnicu iskazuju gosti iz Amerike, Rusije te skandinavskih zemalja.

Inače, Zagrebačka županija donijela je u 2016. godini Strategiju turističkog razvoja do 2025. godine koja predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina s područja turizma. Strategiju je izradila Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba s ciljem boljeg pozicioniranja i stvaranja prepoznatljive turističke destinacije u narednom razdoblju. Također, u studenome 2016. godine predstavljen je Digitalni interaktivni prikaz Zagrebačke županije čiji multimedijski sadržaj nudi puni doživljaj ljepota „zelenog zagrebačkog prstena“ te, pomoću novih tehnologija, olakšava snalaženje u prostoru svakom korisniku.