Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
projekt “Korak naprijed”

Veliki interes za učenje znakovnog jezika

Veliki interes za učenje znakovnog jezika
1/3
Foto: bjelovar.info
Ovih dana počela je zadnja u nizu edukacija, radionica hrvatskog znakovnog jezika, koja se održala u prostoru Veleučilišta Bjelovar.

Grad Bjelovar jedan je od rijetkih koji ljudima kojima je potrebno ili su zainteresirani pruža priliku učiti znakovni jezik. Bjelovarska Socijalna zadruga “Pružimo ruke” nastavila je projekt “Korak naprijed“ koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Župan Damir Bajs ugostio je najboljeg profesora geografije na svijetu Župan Damir Bajs primio najboljeg profesora na svijetu Dejana Nemčića ‘Nijedno dijete nije izgubljeno ako ima učitelja koji vjeruje u njega’

Ovih dana počela je zadnja u nizu edukacija, radionica hrvatskog znakovnog jezika, koja se održala u prostoru Veleučilišta Bjelovar. Pozdravni govor održale su predsjednica Zadruge Đurđa Adlešič, prodekanica Veleučilišta u Bjelovaru Tatjana Badrov i predstavnici Udruge osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Gluhim osobama jako je važno da znakovni jezik postane sastavni dio društva u kojem živimo. Znakovni jezik je usvojen i u Hrvatskom saboru temeljem Zakona o znakovnom jeziku koji je donesen u srpnju 2015. godine. Temeljem njega ostvaruju se veća prava i veće mogućnosti za gluhe i nagluhe osobe. Drago mi je da za učenje znakovnog jezika postoji veliki interes kod mladih ljudi. Vjerujem da će poznavanje znakovnog jezika u budućnosti dobro doći svima u zajednici. Naša udruga broji više od sto članova sa šireg područja naše županije, s tim da baš 100 posto gluhih imamo oko 60 posto. Sve gluhe osobe imaju pravno na potpuni pristup točnim informacijama. Nažalost, mnoge osobe koje su oglušile tijekom određenog perioda života još uvijek ne znaju znakovni jezik. Korona nam je donijela dodatne probleme jer je zbog nošenja maski komunikacija dodatno otežana. Javnost je taj problem prepoznala i osobe koje slabo ili nikako ne čuju mogu tražiti da se uz pridržavanje distance maske skidaju. Osnove znakovnog jezika mogu se naučiti za dva do tri mjeseca, dok je za detaljno poznavanje ipak potrebno puno više vremena – pojasnila je Marina Balenović, tajnica Udruge osoba oštećena sluha BBŽ-a.

Stajalište Zadruge Pružimo ruke objasnila je predsjednica Đurđa Adlešič rekavši da ih je iznenadio veliki odaziv.

garešnica Za projekt “Želim znati i živjeti” 1,1 milijun kuna

– Kod prijavljivanja projekta bili smo jako malo svjesni važnosti i potrebe ovakve edukacije, odnosno učenja znakovnog jezika. Ima situacija u kojima nije moguće čitati s usana. Školovanje koje provodimo namijenjeno je prije svega onima koji će raditi s gluhim osobama i osobama oštećena sluha. Vidimo veliki interes medicinskih sestara, turističkih vodiča, ali i građana koji zbog svojih prijatelja ili članova obitelji žele naučiti znakovni jezik. Jako smo sretni i impresionirani zbog velikog odaziva, čak i ljudi iz drugih krajeva Hrvatske. Imamo više od 20 polaznika, a očekivali smo puno manji broj. Radionica je besplatna – kazala je Adlešić.