Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurje novom atrakcijom proširuje svoju turističku ponudu

Vidikovac na Mađerkinu bregu s pogledom na četiri države

1/3
Foto: Međimurska županija
- Štrigova, uz ostalo, ima potencijal i za razvijanje vjerskog turizma jer je tu rođen sv. Jeronim - kaže međimurski župan Matija Posavec

Zahvaljujući projektu CycleSeeing Attractour – CSA, vrijednom 1,463.966,46 eura, Međimurje je dobilo novi turistički sadržaj koji 
će uvelike obogatiti ponudu Općine Štrigova, ali i cijele Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. Vidikovac na Mađerkinu 
bregu otvoren je povodom Dana općine Štrigova. U prvih tjedan dana Mađerkin breg na kojem je vidikovac Goričko sviralo obišlo je preko 5000 posjetitelja. Podignut je na 341. metru nadmorske visine, samo tri i pol metra niže od najviše točke Međimurja – Mohokosa. S njega se, kažu, pruža jedan od najljepših pogleda u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

Ponos cijelog kraja

– Vidikovac je ponos cijelog štrigovskog kraja, a njegova vrijednost za turizam i promociju ovog kraja nemjerljiva je – rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik.

Toranj ima visinu platforme za posjetitelje na 21 metru, a ukupna visina vidikovca je 28 metara. Izrađen je od lameliranog drva u zvjezdanom tlocrtu s metalnim perforiranim  stepenicama.

S novog vidikovca pruža se prekrasan pogled na prirodne ljepote najsjevernije hrvatske županije, na međimurske brege i vinograde, ali i na četiri države – Austriju, Sloveniju, Mađarsku, a za lijepog vremena čak i na Slovačku.

Uz novoizgrađeni vidikovac uređen je Biciklističko-informativni centar (BIC) opremljen suvremenom informatičkom opremom za pružanje informacija o Međimurju i mađarskoj županiji Zala i i Nagykanizsi. Zamišljen je kao multifunkcionalni prostor koji se može koristiti kao prostor za prezentacije, izložbe ili radionice.

Izvana je, napominju, prilagođen cikloturistima interaktivnim informacijskim ekranom osjetljivim na dodir, punjačem za e-bike, informacijama o biciklističkim rutama, samoposlužnom stanicom za bicikle, stalkom za bicikle i odmorištem za bicikliste s klupama.

Veliki su planovi i za nastavak razvoja ove turističke atrakcije, a jedna od ideja je zip-line s Mađerkina brega do Robadja. U planu je i kafić te goričko sviralo.

Turistički potencijal

Štrigova je otvorenjem vidikovca, nakon Doma kulture koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar pušipela, tako dobila još jedan odličan sadržaj kojim se nastavljaju razvijati turistički potencijali općine.

- Osim prekrasne prirode, vrhunske vinske kapljice i domaće ukusne hrane, Štrigova ima potencijala za razvijanje i vjerskog turizma. U Štrigovi je rođen sv. Jeronim, stoga je novi projekt koji ovdje želimo realizirati Centar za posjetitelje Sveti Jeronim – rekao je župan Matija Posavec.

Biciklističko-informativni centar s vidikovcem većim je djelom financiran europskim sredstvima, putem programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska.