Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županijska razvojna agencija slavi 10 godina rada

VIDRA potpisuje projekte od čak 625 milijuna kuna

U Razvojnoj agenciji VIDRA ponosni su na svoje projekte
1/3
Foto: Kristijan Toplak
Shvatili smo sve prednosti fondova i maksimalno ih koristimo. Za VIDRA-u se može reći da je "tvornica novca", ističe I. Andrović

Potpisuju projekte vrijedne čak 625 milijuna kuna. Poduzetnicima je, u svakom trenutku, na raspolaganju njihovih 30 stručnjaka. Upravo zahvaljujući njoj, Virovitičko-podravska županija u samom je vrhu u Hrvatskoj po sredstvima povučenima iz EU. To je VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja ove godine slavi 10. rođendan.

Inkubatori za 47 poduzetnika

Kao javnu ustanovu, VIDRA-u je 2008. osnovala Županija. Tri godine kasnije, Ministarstvo gospodarstva proglasilo ju je najuspješnijom razvojnom agencijom u Hrvatskoj.

– U suradnji sa županijom i institucijama i poduzetnicima iz županije, od 2010. do danas proveli smo projekte ukupne vrijednosti 625 milijuna kuna. Od toga, trenutno u provedbi imamo oko 500 milijuna kuna vrijedne projekte u sektorima poljoprivrede, obrazovanja, komunalne i socijalne infrastrukture, energetskih obnova, kulturne i prirodne baštine te projekte koji se odnose na promicanje malog i srednjeg poduzetništva. Virovitičko-podravska županija vodeća je u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava po glavi stanovnika u 2018.. lider je na toj ljestvici s 1617,76 kuna po građaninu – započinje Željka Vuković, v.d. ravnateljice VIDRA-e.

Sajam Agroexpo u Virovitici Osmi sajam Agroexpo 22. rujna, na Gradskoj tržnici Virovitica

Na popisu najznačajnijih projekata, navest će ona, zasigurno je rekonstrukcija zgrade u kojoj je sjedište VIDRA-e, obnovljene u sklopu projekta D.E.N.S iz prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Projekt je bio vrijedan 1,3 milijun kuna. Predpristupno je razdoblje obilježio i poduzetnički inkubator u Virovitici, od 7,2 milijuna kuna. Pokazalo se kako je potreban još veći broj potpornih institucija za poduzetnike početnike pa je VIDRA prijavila projekt Mreže inkubatora. Izgradit će se i obnoviti tri nova inkubatora - u Orahovici, Slatini i Pitomači.

Ondje će se smjestiti 47 poduzetnika. Fascinantna je, nadalje, izgradnja i opremanje Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici. Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora proglasio je u ožujku 2013. Panonski drvni centar projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor te je na prvom natječaju iz Strukturnih fondova EU odobren za financiranje u iznosu od gotovo 45 milijuna kuna, sa sufinanciranjem sredstvima EU od 99 posto.

Fokusirani na EU fondove

– Projekt na koji smo jako ponosni i koji je promijenio izgled naše županije je obnova dvorca Janković u Suhopolju. Jedan od nekad najljepših dvoraca u Slavoniji, koji je godinama stajao zapušten, od potpunog urušavanja spasila je Županija, koja ga je prvo kupila, a potom njegovu obnovu i prenamjenu u Centar za posjetitelje prijavila na EU fondove u suradnji s RA VIDRA – navodi ona.

Ističe i izgradnju Studentskog doma u Virovitici, najljepšeg i najmodernijeg studentskog doma od Zagreba do Osijeka. Kapacitet Doma je 108 ležajeva, a projekt je vrijedan 18,5 milijuna kuna.

– Trenutno su u fazi provedbe dogradnja i opremanja dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica, brojne energetske obnove javnih zgrada, zatim izgradnje vrtića u ruralnim područjima, navodnjavanja... U Županiji nema upravnog odjela koji nije neposredno uključen u pripremu i provedbu EU projekata te u svakodnevnoj suradnji s RA VIDRA zajedno postižemo rezultate koji su nakon 10 godina rada itekako vidljivi u svim dijelovima županije – zaključuje Vuković, uz najavu još većih projekata za razvoj gospodarstva.

Kuća Petra Preradovića Za 200. rođendan Počela obnova rodne kuće Petra Preradovića

– Davno smo se kao županija orijentirali na EU fondove, još u mandatu Tomislava Tolušića. Shvatili smo sve prednosti fondova i maksimalno ih koristili, a koristit ćemo ih i ubuduće. Uz županijsku upravu, zasluge za sve to idu na adresu naše razvojne agencije. VIDRA je na raspolaganju svim našim institucijama, poduzetnicima, poljoprivrednicima i iza nje su stotine projekata. Slobodno se za nju može kazati da je "tvornica novca" – ističe župan Igor Andrović.

Dodao je kako je EU novcem obnovljen i Hotel Kurija Janković, najljepši mali hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Prva ravnateljica VIDRA-e bila joj je Sanja Bošnjak. Veliku zaslugu za jači iskorak agencije ima i Tomislav Petric.

Povećan broj noćenja Pozitivan trend Broj turističkih noćenja veći za čak 90 posto Članovi "Kluba 100+" Prijam kod župana Nesebični "Klub 100+": Svojom krvlju spašavaju živote, i po 40 godina