U sklopu Turističke burze PUT – godišnjega susreta djelatnika putničkih agencija, hotelijera, pružatelja turističkih usluga i zaposlenih u sustavu turističkih zajednica, kojemu je domaćin bila Zagrebačka županija – u velikogoričkom hotelu Garden Hill dodijeljene su nagrade “Simply the best” za 2022. godinu. Dvije su nagrade nakon dodjele ostale u županiji – u restoranu Samoborska klet i vinariji Kos-Jurišić iz Svetog Ivana Zeline koja je za projekt “Piknik u vinogradu” pobijedila u kategoriji novih projekata u turizmu.
Nagrade uz osjećaj
– Nagrade koje dodjeljujemo u suradnji s Udrugom hrvatskih putničkih agencija ne baziraju se na pokazateljima turističkoga prometa i broju noćenja, već prije svega na ljudskosti, osjećaju, na onome što ljudi daju u kreiranju svojih turističkih programa. Vrednuju se osobna kreativnost, odnos prema proizvodu i prema sadržajima koji se razvijaju u turističkim destinacijama – rekao je Borislav Šimenc, koordinator prosudbenog suda.
U ime Udruge hrvatskih putničkih agencija Ivana Maltar rekla je da je Burza PUT prilika za nove poslovne susrete i upoznavanje novih destinacija, a direktorica Burze Maja Šimenc poručila da je sigurna da će turistički agenti u aranžmane uključiti i destinacije Zagrebačke županije.
– Zagrebačka županija turistička je destinacija koja kroz priču održive destinacije nastoji promovirati autentičan doživljaj. Naglasak je na očuvanju vrijednosti našega kraja, zajednice i malih ljudi – rekla je direktorica TZ-a Zagrebačke županije Ivana Alilović.
Sudionici burze uvjerili su se u to obilazeći Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu, upoznavajući se s destinacijama Velike Gorice, Zaprešića i Jastrebarskoga. Uz hodajuću predstavu glumaca zaprešićkog Max teatra o životu i smrti bana Josipa Jelačića prošetali su perivojem Novih dvora u Zaprešiću. Tu su mogli su vidjeti banov dvor, neogotičku kapelu sv. Josipa koju je dao sagraditi 1855. te obnovljenu obiteljsku grobnicu u kojoj je pokopan s bratom Đurom i kćeri Anom.
Drukčiji pogled
U prostoru Vršilnice, koja je banu služila za preradu žita, a u kojoj je danas multimedijski centar za kulturna događanja i poslovne
skupove, kušali su domaće delicije, poput makovnjače i štrudle od sira. U Zaprešiću su posjetili i konjički klub Trajbar odakle su
otišli na izlet u Jastrebarsko gdje im je u hotelu Princess jaskanski somelijer Antonio Gregorić predstavio plješivičko pjenušavo vino Šember rosé.
– Prvi put sudjelujem na burzi i drago mi je što smo baš u Zagrebačkoj županiji, koja stvarno ima velik potencijal kao turistička destinacija. Iako sam već bila u ovom kraju, ovog puta sam ga vidjela u drukčijem svjetlu, a posebno mi je bila zanimljiva šetnja
perivojem uz predstavu – kazala je Tina Šimenc, djelatnica destinacijske menadžment-kompanije Vall 042 iz Varaždina, te dodala kako će se uskoro zasigurno vratiti u županiju u privatnom aranžmanu.