Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
12 posto svih medalja koje su došle u Hrvatsku, stiglo je u Varaždinsku županiju

Vinskim liderima Varaždinske županije 43 medalje na Decanteru

storyeditor/2024-06-28/Decanter__41_.jpg
1/4
Foto: Varaždinska županija NA DECANTERU je nagrađeno 20 vinara iz varaždinskog kraja. Njihova su vina predstavljena u atriju Županijske palače
Konkurencija nikad nije bila veća, a kriteriji stroži, no Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut 2021. Vina Furjan i Graševina 2023. vinarije Kolarek osvojili su vodeće svjetske stručnjake, koji su ih ovjenčali zlatom

Rekordne 43 medalje osvojilo je 20 vinara s područja Varaždinske županije na najvećem i najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju, Decanter World Wine Awards 2024. Vina Furjan iz Cestice za svoj su Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut 2021. dobila zlato, a zlatnom je nagrađena i Graševina 2023. vinarije Kolarek iz Tužnog. U županiju je stiglo još dvanaest srebrnih te 29 brončanih medalja. Rezultati najvećeg i najutjecajnijeg vinskog natjecanja u svijetu objavljeni su nakon što su 243 vodeća stručnjaka ocjenjivala 18.143 vina iz 57 zemalja.

U pet godina 172 medalje

– Kad gledamo omjer poslanih i nagrađenih vina, od 600-tinjak vina, koliko ih je Hrvatska poslala na Decanter, 366 ih je dobilo medalje, odnosno 60 posto njih je nagrađeno, dok je od poslanih vina s područja Varaždinske županije nagrađeno njih 70 posto. Ujedno ove godine imamo 15 vina ocijenjenih s 85 bodova, odnosno tim vinima je 1 bod nedostajao za broncu – rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek na predstavljanju nagrađenih vina s područja županije na 21. Decanter World Wine Awards 2024. održanom u atriju Županijske palače, podsjetivši da su u posljednjih pet godina varaždinski vinari osvojili čak 172 medalje.

Izbornik vina županijskih vinara za ocjenjivanje na Decanteru, Siniša Lasan, naglasio je kako je ove godine ocjenjivanje na Decanteru bilo znatno strože od prethodnih godina pa je shodno tome i postignuti uspjeh veći.

– Varaždinska županija je svih ovih godina svojim vinarima produžena ruka i pomoć kako bi se što bolje predstavili na međunarodnim natjecanjima i na kraju postigli i odlične rezultate, i mislim da je taj put jedini ispravan. Vina s područja županije su kvalitetna, vinari drže odličan omjer cijene i kvalitete te je sve veća potražnja za vašim vinima – poručio je Lasan okupljenima.

Vlasnik jedinog zlatnog pjenušca u Hrvatskoj, Tomislav Furjan, potvrdio je kako je konkurencija na Decanteru svake godine sve veća, kriteriji su sve rigorozniji, a broj odličja pristiglih u Varaždinsku županiju nikad veći, dok je vlasnik zlatne graševine Mario Kolarek naglasio kako su uspjeh postigli zahvaljujući dugogodišnjem obiteljskom poslu, stalnoj edukaciji, ali i podršci Županije.

Po broju osvojenih medalja Varaždinska županija nalazi se na drugom mjestu, iza Istarske županije, a ispred Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske i Međimurske županije, objasnio je župan Anđelko Stričak.

ODLIČAN OMJER cijene i kvalitete rezultirao je sve većom potražnjom za vinima s područja županije
Foto: Varaždinska županija ODLIČAN OMJER cijene i kvalitete rezultirao je sve većom potražnjom za vinima s područja županije

– U Republici Hrvatskoj 17.277 hektara površine je pod vinogradima, dok je u Varaždinskoj županiji pod vinogradima 366 hektara ili samo 2,1 posto. Diljem Hrvatske posađeno je 87,162.978 trsova, a u našoj županiji 1,419.941 trs, odnosno 1,6 posto. Kada govorimo o proizvodnji grožđa na državnoj razini, proizvedeno je 85.760 tona, a kod nas 1211 tona grožđa. Ukupno se u cijeloj Hrvatskoj proizvede 5,690.784 hektolitra vina, a u Varaždinskoj županiji 7752 hektolitra, dakle samo 1,4%. A kada govorimo o Decanteru, 12 posto svih medalja koje su stigle u Hrvatsku, stigle su u Varaždinsku županiju. Ovu razliku, tj. startnu poziciju od 1,4% odnosno 2% pa do 12% uspjeha, činite vi, vinari i vinogradari. Taj uspjeh u odnosu na državnu razinu, od 600 do 800 posto odnosi se na vaš trud, rad i ljubav prema proizvodnji vina – čestitao je nagrađenima župan Stričak naglasivši kako Varaždinska županija poljoprivredu proizvodnju potiče kroz "EPP" – edukaciju, promociju i poticaje, te da će je u tom smjeru dalje poticati.

Edukacija, promocija i poticaji

Čestitke vinarima uputio je i državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak.

– Da se nije pristupilo ovakvom sustavnom načinu edukacije, procesu proizvodnje vina, ali i samom ocjenjivanju, ne bi bilo ovakvih rezultata. Decanter je najutjecajniji globalni medij u području vinarstva, mi smo iz godine u godine sve značajniji u tom segmentu i imamo se čime ponositi – rekao je državni tajnik Majdak istaknuvši kako vinogradari mogu računati na podršku resornog ministarstva, odnosno Vlade RH na čelu s Andrejom Plenkovićem.

Okupljenima je ujedno predstavljen i novi katalog "Vinski lideri Varaždinske županije" u kojima su podaci o 20-ak vinara s područja županije, a koji su sudionici Decantera.

storyeditor/2024-06-29/20240405_065515.jpg Općina Gunja počinje projekt rekonstrukcije pješačke staze u Ulici Maka Dizdara Asfaltirali smo pet kilometara pješačkih staza i betonirali još dva kilometra storyeditor/2024-06-28/PXL_250624_116655077.jpg Osjećam se kao da smo se vratili kući, kaže Katarina Čeliković Hrvati Bunjevci kod župana Bobana: Ništa nas ne može slomiti! storyeditor/2024-06-28/ZG_BB.jpg Priznanja za iznimne uspjehe i rezultate Oskar znanja dobilo 17 učenika osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije