Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Osjećam se kao da smo se vratili kući, kaže Katarina Čeliković

Hrvati Bunjevci kod župana Bobana: Ništa nas ne može slomiti!

storyeditor/2024-06-28/PXL_250624_116655077.jpg
1/3
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL HRVATI iz Vojvodine trebaju pomoć kako bi opstali, a posebno je važno povezivanje Hrvata u domovini i svijetu
Na Danima Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji u Splitu, Solinu i Kaštelima hrvatsku, bunjevačku rič, pjesme i igre predstavili su predstavnici brojnih bunjevačkih institucija

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u povodu manifestacije Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji primio je predstavnike institucija Hrvata iz Vojvodine. Župan je izrazio posebno zadovoljstvo zbog posjeta te je posebno naglasio važnost povezivanja Hrvata u domovini i svijetu.

– Mi aktivno sudjelujemo i u njihovim aktivnostima. Uistinu im treba pomoći kako bi opstali i nadam se još tješnjoj suradnji. Od srca im velika i iskrena hvala na svemu što su nam pružili ovih dana – izjavio je Boban.

Živa zajednica

Katarina Čeliković, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, izrazila je zahvalnost na gostoprimstvu.

– Mi smo živa zajednica i opstali smo usprkos brojnim izazovima. Ništa nas ne može slomiti, ali potrebna nam je vaša potpora. Zahvalni smo na dosadašnjoj potpori i veselimo se programima koje ćemo organizirati. Hvala medijima koji nas prate. Iako i u Vojvodini i Srbiji predstavljamo svoju kulturu, tamošnji nas mediji slabo prate. Ovaj višednevni događaj koji je povezao Bunjevce iz Bačke i, rekla bih, prapostojbinu koja je sada u suvremenom dobu pokazala nevjerojatno gostoprimstvo, zapravo pokazuje kako je to bunjevačko biće jako živo. Osim igre, Splitu smo predstavili bunjevačku rič, predstavili smo neke profesionalne i amaterske institucije i sad se vidi koliko je važno povremeno doći u svoju prapostojbinu. To samo znači da se veze ne mogu prekinuti, treba ih obnavljati, treba pokazati koliko smo žilavi, koliko smo živi i kakvo bogatstvo mi danas imamo. To što smo baštinili nije došlo bez velikog truda i velike ljubavi prema svome. Čuli smo što to zajedničko imamo – od bunjevačke riči, načina razmišljanja, to znači otvoreno srce i vidjeli smo da je to jedno srce sastavljeno od puno malih srdaca – dodaje Čeliković.

"Hrvatska riječ"

Novinska izdavačka ustanova Hrvatska riječ profesionalna je institucija Hrvata u Srbiji, osnovana Odlukom Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine 2002. godine, a s ciljem informiranja na neprofitnoj osnovi pripadnika hrvatske manjinske zajednice na hrvatskom jeziku. Prvi broj Hrvatske riječi izašao je 31. siječnja 2003. godine. Glavna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević ističe kako ovaj tjednik godišnje poprati oko 300 programa i manifestacija.

NOVINSKA IZDAVAČKA ustanova Hrvatska riječ profesionalna je institucija Hrvata u Srbiji
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL NOVINSKA IZDAVAČKA ustanova Hrvatska riječ profesionalna je institucija Hrvata u Srbiji

– Ipak, Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto su jedinstveno i posebno. Imali smo nekoliko nastupa i manifestacija i bilo je uistinu prekrasno vidjeti reakcije ljudi. Osjećamo se kao da smo se vratili kući i nadam se da je ovo samo početak dobre suradnje. Hrvatska je prepoznala važnost naše manjine u Srbiji, a Vlada RH realizira brojne kapitalne projekte. Izuzetno nam je važno što znamo da možemo računati na potporu Hrvatske – izjavila je Vasiljević. Dodala je kako je i za nju, kao novinarku, boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo jako korisno iskustvo.

– Obično smo mi ti koji pratimo događaje, fotografiramo, snimamo, tamo smo negdje u pozadini, pripremamo izvješća, a sada smo dobili priliku kazati nešto i o sebi. To nam je bilo vrlo značajno, osobito što je to bilo u Splitu i što su ovdje mogli čuti i kako izgleda informiranje na hrvatskom jeziku kada je riječ o hrvatskoj manjini, ali proširili smo tu priču i na položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – zaključila je.

Ante Ćaleta, voditelj Podružnice Split, Hrvatske matice iseljenika, simbolično je kazao kako se dite vratilo materi. "Hrvati Bunjevci proistekli su iz Zagore i Hercegovine i oni su se vratili kući. Zahvaljujem Splitsko-dalmatinskoj županiji. Identitet koji oni baštine je izazovan. Ta živa baština koju su nam prezentirali oplemenila je svih ovih dana naše sugrađane", rekao je Ćaleta.

U okviru Dana Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji Hrvatima u Splitu, Solinu i Kaštelima hrvatsku, bunjevačku rič, pjesme i igre predstavili su predstavnici profesionalnih institucija – Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ iz Subotice te članovi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta i subotički HGU Festival bunjevački pisama.

storyeditor/2024-06-28/RDC_OBZ_za_voce_i_povrce.jpg Regionalni distribucijski centar OBŽ-a Objavljen javni poziv za skladištenje voća i povrća storyeditor/2024-06-28/a_turizam_foto_1_kristijan_toplak.jpg 132.000 eura za unaprjeđenje smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina Rekordna potpora turističkim projektima – čak 544.738 eura storyeditor/2024-07-01/kuce_1.png U ponudi su zemljišta u Dunavskoj, Splitskoj, Kažotićevoj, Zadrinoj i Došenovoj ulici Do prve nekretnine uz zakup na 99 godina: 'Želimo zadržati mlade'