Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
132.000 eura za unaprjeđenje smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina

Rekordna potpora turističkim projektima – čak 544.738 eura

storyeditor/2024-06-28/a_turizam_foto_1_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak PROJEKTI koji dobivaju potporu ostvareni su suradnjom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije s lokalnim turističkim zajednicama
Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije bilježi 16.627 dolazaka i 41.847 noćenja u protekloj godini

Turizam na kontinentu postao je pravi hit. Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije bilježi 16.627 dolazaka i 41.847 noćenja u protekloj godini. Što se dolazaka tiče, 65 posto su domaći gosti. Stranci su, pak, duže ostajali pa su ostvarili 45 posto noćenja. Najviše stranih gostiju pristiglo je iz Njemačke, a potom Austrije, Mađarske, Slovenije, Italije... Sve to plod je, ističe se, više od 70 milijuna eura uloženih u infrastrukturne projekte na području županije u posljednjih desetak godina.

Obnova dvoraca

Kako bi se ravnomjerno razvijala cijela županija, Turistička zajednica VPŽ-a lani je na ime potpora projektima lokalnih turističkih zajednica isplatila 136.690 eura. Ove godine ukupna potpora turističkim projektima na području županije iznosi rekordnih 544.738 eura. Dio sredstava dobiven je putem natječaja Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

– Od HTZ-a i Ministarstva turizma i sporta dobili smo najviše sredstava do sada, a to dokazuje da smo prepoznati kao turistička destinacija koja ima velik potencijal. Riječ je o hvalevrijednim projektima ostvarenima pohvalnom suradnjom naše turističke zajednice s lokalnim turističkim zajednicama. To su projekti koji će biti realizirani na području cijele naše županije – od sportskih, glazbenih i kulturnih manifestacija, preko viteških turnira, do nabave opreme, kao i razvoja gastro ponude i aktivnog turizma. S bazom koju smo napravili infrastrukturnim projektima u turizmu, u obnovi kulturne baštine, čuvanjem prirodne baštine, unaprjeđenjem smještajne ponude, imamo sada cijeli paket za razvoj turizma – naglasio je župan Igor Andrović

A u posljednjih desetak godina obnovljeni su dvorci u Suhopolju, Virovitici i Kapela Dvoru. Obnovljen je Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima, izgrađen EPI centar Sekvoja u Slatini. Oduševljava obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, Klopotec kod Pitomače, kao i Geo info centar u Voćinu. Posjetitelji se sve više vraćaju i na Križnicu, gdje je "niknuo" posjetiteljski centar. Uređuje se TRC Jezero – Hercegovac – Ružica grad kod Orahovice, a traju i radovi na Centru za kulturu zdravlja – Dvorac Janković u Cabuni.

Kvalitetniji smještaj

Do kraja lipnja bio je otvoren Javni poziv prema kojem su županija i Turistička zajednica VPŽ-a namijenile 132.000 eura za unaprjeđenje kvalitete smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina.

– Obnovili smo i izgradili kulturnu baštinu, dvorce, kurije, posjetiteljske centre, dok za privatne turističke projekte nisu bila izdvojena sredstva. Na ovaj način i Županija i TZ županije želi pomoći privatnicima da ulažu u turizam, a sve u cilju podizanja kvalitete ponude, razvoja sadržaja, povećanja prometa i stvaranja imidža Slavonije i Podravine – naše županije kao zelene i održive destinacije. Do sada je Županija u turističke projekte, zajedno sa sredstvima EU, uložila oko 70 milijuna eura – zaključio je Andrović.

storyeditor/2024-06-28/PXL_030424_112521949.jpg Na Gradskom vijeću usvojena i odluka o povećanju proračuna Počašćeni smo što su Vinkovci prvi grad prijatelj Krapini storyeditor/2024-06-28/VJ_foto__2_.png Emotivna ceremonija Spomen-ploča akademiku Dragutinu Feletaru storyeditor/2024-06-28/1.JPG Centar će pružati i izvaninstitucionalnu uslugu za 410 korisnika Potpisan Ugovor o izgradnji Centra za starije osobe Dubrovnik