Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
U ponudi su zemljišta u Dunavskoj, Splitskoj, Kažotićevoj, Zadrinoj i Došenovoj ulici

Do prve nekretnine uz zakup na 99 godina: 'Želimo zadržati mlade'

storyeditor/2024-07-01/kuce_1.png
Foto: Slavonski Brod Površine koje su u ponudi veličine su od 355 do 681 četvorni metar. Ponuditelji mogu biti bračna i izvanbračna zajednica te samohrani roditelj
Grad je raspisao novi natječaj putem kojeg mlade obitelji mogu ostvariti pravo građenja na gradskim zemljištima u svrhu izgradnje obiteljske kuće

Projekt gradskih zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća jedna je od demografskih mjera kojom Grad Slavonski Brod nastoji mladim obiteljima omogućiti što bolje uvjete života, zadržati mlade na području grada te privući i mlade iz drugih dijelova Hrvatske u Slavonski Brod. Grad ovim projektom nastoji pomoći mladim obiteljima da jednostavnije dođu do prve nekretnine te ih na taj način rasterećuje velikog troška prilikom gradnje obiteljske kuće.

U sklopu projekta raspisan je još jedan natječaj kojim mlade obitelji mogu ostvariti pravo izgradnje obiteljske kuće.

Potpisano 80 ugovora

Novim natječajem u ponudi je 17 nekretnina u Dunavskoj ulici, Splitskoj ulici, Ulici Augustina Kažotića, Ulici Blage Zadre i Ulici Vida Došena. Površine koje su u ponudi veličine su od 355 do 681 četvorni metar. Ponuditelji mogu biti bračna i izvanbračna zajednica te samohrani roditelj. Uvjet je da ponuditelji nisu stariji od 45 godina i da nemaju u vlasništvu nekretninu na području RH. Nakon sklopljenog ugovora o pravu građenja, mlade će obitelji imati rok od tri godine za izgradnju kuće. Do sada je ovaj projekt ishodio više od 80 potpisanih ugovora i 55 izgrađenih kuća.

Cilj je projekta popuniti sva zemljišta s kojima Grad raspolaže u tu svrhu. Mlade obitelji imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje kuće i to na razdoblje od 99 godina. Ako za to pokažu interes, nakon deset godina zemljište mogu i otkupiti. Pri tome se cijena zemljišta umanjuje za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je i nasljedno.

Znatan broj obitelji koje su osnovale pravo građenja obiteljske kuće nisu imale prebivalište u Slavonskom Brodu pa se ovom mjerom istodobno potiče i ostanak i dolazak mladih obitelji.

– Stvaranje što boljih uvjeta za život djece i mladih u Slavonskom Brodu, gradu prijatelje djece, jedan je od naših prioriteta. Zbog toga već dugi niz godina radimo na programima i mjerama kako bismo im to i omogućili. Naš je grad vodeći po demografskim mjerama, jer smo svjesni da bez mladih obitelji nema budućnosti. Stoga upravo njima želimo biti potpora kako bi ovdje gradili svoj životni put – poručio je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Brojne demografske mjere

Na odličan odaziv mladih obitelji naišao je i projekt najma stanova u vlasništvu Grada uz mogućnost otkupa nakon 10 godina. Tu je mjeru Slavonski Brod uveo 2018. godine, kao jedini u Hrvatskoj, a do sada su 44 obitelji riješile svoje stambeno pitanje.

Rok za podnošenje prijava na natječaj za pravo izgradnje obiteljske kuće osam je dana od dana objave natječaja u tisku. Svi zainteresirani, koji zadovoljavaju uvjete, sve dodatne informacije mogu pronaći na službenoj gradskoj internetskoj stranici ili mogu kontaktirati Upravni odjel za gospodarstvo na broj telefona 035/217-039.

storyeditor/2024-06-28/VJ_foto__2_.png Emotivna ceremonija Spomen-ploča akademiku Dragutinu Feletaru storyeditor/2024-06-28/1.JPG Centar će pružati i izvaninstitucionalnu uslugu za 410 korisnika Potpisan Ugovor o izgradnji Centra za starije osobe Dubrovnik storyeditor/2024-07-01/smz_b_slager_glina.jpeg Obljetnica početka Domovinskog rata na Banovini Prije 33 godine napadnuta je policijska postaja u Glini