Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
785,39 KUNA PO STANOVNIKU

Virovitičko-podravska županija druga u Hrvatskoj po povlačenju novca EU po stanovniku

Foto: Kristijan Toplak
Na području naše županije od 2017. ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava, kaže župan Andrović

Po povučenim europskim sredstvima po glavi stanovnika Virovitičko-podravska druga je u Hrvatskoj. Pokazuju to podaci iz konsolidiranih proračuna svih hrvatskih županija. Virovitičko-podravska je u 2021. povukla 785,29 kuna “po glavi stanovnika” i to joj je donijelo hrvatsko srebro.

Aglomeracije, vrtići...

– Europska unija ponudila nam je niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Koristit ćemo ih i nadalje jer spremno dočekujemo novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata. Na području naše županije od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijarde kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, oni koji doprinose boljem standardu naših građana – naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je, dodaje, godinama pripremala projekte, strateški imala spremnu projektnu dokumentaciju i potrebne dozvole i bila je spremna za otvaranje natječaja.

– Zbog te naše spremnosti nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava. Upravo smo kroz EU sredstava, uz veliki angažman naše Razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije i podršku Vlade RH i resornih ministarstava, omogućili ostvarenje naših brojnih projekata, ali i projekata mnogobrojnim poljoprivrednicama, vlasnicima OPG-ova, poduzetnicima, gospodarstvenicima, dobivanje bespovratnih sredstava – dodaje Andrović.

Najvažniji projekti

Najvažniji projekti koji su centrirali VPŽ u sami hrvatski vrh su projekti navodnjavanja Đolta i Novi Gradac – Detkovac, kao i druga faza sustava Kapinci – Vaška, Poduzetnički inkubatori u Slatini, Orahovici i Pitomači, Tehnološko-inovacijski centar, Kuća čaja u Špišić Bukovici, Centar za posjetitelje Križnica, Geo info centar u Voćinu, Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, ali i novi vrtići.

– Jedanaest je novih vrtića, dva se grade, a još su njih četiri u najavi. U skoroj budućnosti neće biti općine koja neće imati vrtić i to je odlična demografska mjera – podcrtava župan.

Provodi se i projekt Regionalni znanstveni centar Panonska Hrvatska, gradi se Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad”, kreće provedba projekta širokopojasnog interneta na području osam općina u županiji. Nastavlja se s projektom Sušionice povrća, obnove dvorca u Cabuni, Centra za pametnu poljoprivredu u Virovitici, novog rodilišta u Virovitici i energetske obnove Opće bolnice Virovitica, izgradnje novih škola u Pitomači i Orahovici, nove gimnazije u Virovitici...

VISOKA 35 METARA Otkriveno da je najveća platana stara čak 213 godina Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik Teritorijalna strategija razvoja otoka Održana konstituirajuća sjednica otočnog partnerstva