Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
ULAGANJE U OBRTNIKE

Virovitičko-podravska županija druga u RH po potporama obrtnicima

ŽUPANIJA ĆE za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području VPŽ-a izdvojiti ove godine više od 300.000 eura
Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija lani je brojila 1483 obrtnika, uz povećanje za 92 obrta u odnosu na 2022. godinu

Prema analizi proračuna svih hrvatskih županija koju donosi portal zupan.hr, Virovitičko-podravska županija druga je hrvatska županija po ulaganju u potpore obrtnicima u 2022. s izdvojenih 3,83 eura za potpore po stanovniku, odnosno 0,31 posto udjela iz proračuna.

Pomoć obrtima

– Virovitičko-podravska županija sustavno se brine o unapređenju politike i mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništava, jasno osviještena činjenicom da u području regionalnog razvoja i planiranja aktivnosti programa i potpora kojima će se direktno utjecati na gospodarsko kretanje i razvoj gospodarstva može izravno utjecati na razvoj kvalitetnog i konkurentnog gospodarskog okruženja – istaknuo je Bojan Mijok, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Županija u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja kao jednu od razvojnih aktivnosti gospodarskog jačanja poduzetništva provodi Program poboljšanog kreditiranja poduzetništva i obrta pod nazivom "Kreditom do uspjeha", a čiji korisnici su između ostalih i obrti. Nadalje, u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak osigurala financijska sredstva za subvenciju kamate na poduzetničke kredite kroz program "Poduzetništvo mladih, žena i početnika". Županija subvencionira kamatnu stopu u visini od 2 posto. Kamata za krajnjeg korisnika tako iznosi nula posto. Od 2020. do danas financira se kamata za 18 korisnika, od čega je 8 obrta, odnosno 50 posto korisnika programa. Osim toga, Županija subvencionira troškove korištenja poslovnog prostora u Poduzetničkim inkubatorima VPŽ-a.

Petu godinu zaredom županija u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom VPŽ-a dijeli bespovratne potpore tradicijskim obrtima pa je 2019. godine bilo 12 korisnika, 2020. godine 18 korisnika, a 2021. godine 31 korisnik. U 2022. godini bilo je 23, a lani 13 korisnika. U pet godina 97 korisnika dobilo je potporu u iznosu većem od 26 tisuća eura.

Poticanje zapošljavanja

– Virovitičko-podravska županija je 2021. prvi put raspisala natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području VPŽ-a. Lani smo dodijelili bespovratna sredstva za 42 korisnika u ukupnom iznosu od 150.050 eura. Trećina su bili obrtnici koji su dobili nepovratnih 45.350 eura. Županija i u 2024. planira za navedene mjere izdvojiti više od 300.000 eura. Ovim direktnim mjerama nastojimo potaknuti brži razvitak malog i srednjeg poduzetništva s ciljem novog zapošljavanja, povećanja konkurentnosti gospodarstva i gospodarskog rasta u cjelini – podcrtao je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija lani je brojila 1483 obrtnika, uz povećanje za 92 obrta u odnosu na 2022. A upravo se u 2022. dogodila eksplozija novih obrta i te ih je godine otvoreno 200 više nego 2021.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisali su ugovor Sklopili ugovor Županija će pomoći projekte Hrvatskog nacionalnog vijeća U OKVIRU provedenog javnog poziva iz županijskog će se proračuna u 2024. financirati provedba 38 programa i projekata Potpisani ugovori Za projekte i programe udruga 41.200 eura Počeo je projekt Lješnjomedska rapsodija moga kraja čiji je prijavitelj Strukovna škola Virovitica Projekt Počela Lješnjomedska rapsodija moga kraja