Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
ANALIZA REZULTATA

Virovitičko-podravska županija lider u povlačenju novca iz Europske unije

Foto: Kristijan Toplak
Godinama smo pripremali projekte, kaže župan Andrović

Virovitičko-podravska županija vodeća je po povlačenju sredstava EU, podaci su Otvorenog proračuna, projekta Hrvatske zajednice županija. S 1769 kuna po glavi stanovnika povlači trostruko više od hrvatskog prosjeka, a vodeća je i po ulaganju u poljoprivredu sa 606 kuna po glavi stanovnika, dok je u zaštiti okoliša među tri najbolje županije.

Nikad veći proračun Virovitičko-podravske županije Gradit će se dvije nove škole, obnavljati rodilište i bolnica, ali i cabunski dvorac

Brojne energetske obnove, škola, domova zdravlja, trasirale su put na treće mjesto u 2018., u kojoj je po glavi stanovnika izdvajala 88 kuna, dok je hrvatski prosjek 38. Gledajući pak 2019., ta je županija bila druga u Hrvatskoj s 201 kunom (prosjek u Hrvatskoj je bio 63 kune). Za zaštitu okoliša u proračunu za 2018. izdvajala dva, a u 2019. tri posto. I po investicijama je u 2018. bila treća u Hrvatskoj. Po glavi stanovnika izdvajala je 1367 kuna, znatno više od prosjeka. S 51,415.964 kune ulaganja u poljoprivredu je treća u Hrvatskoj, no u ukupnom proračunu to je udjel od 10,3%, najviše u Hrvatskoj u 2019. godini.

– Godinama smo pripremali projekte, spremali projektnu dokumentaciju, imali potrebne sve dozvole i čekali otvaranje natječaja. I zato nije čudno da smo vodeći ili među vodećima u Hrvatskoj po povlačenju sredstava EU – rekao je župan Andrović.