Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
PODRŠKA DAROVITIM UČENICIMA

Virovitičko-podravska županije dobila certifikat Europske točke za darovite ETF

1/6
Foto: Vesna Šerepac
Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemalja širom svijeta

Virovitičko-podravskoj županiji dodijeljen je certifikat kojim je postala Europska točka za darovite (ETP), odnosno dio Europske mreže za podršku darovitih (ETSN) Certifikat je uručen pročelnici Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Vesni Šerepac, a dodjeli je nazočila i dr. Lianne Hoogeveen direktorica RITHA-e (Radboud international training on high ability) programa i predsjednica Odbora za akreditiranje europskih centara za darovite Europskog vijeća za nadarene (ECHA).

Program osposobljavanja odraslih osoba za poljoprivredna zanimanja Obuka za mljekara, cvjećara, povrtlara...

– Iako mislimo da talentirana djeca imaju iste mogućnosti kao ostala, to ipak nije tako. U školi nisu prepoznata kao talentirana i ne dobivaju dodatnu edukaciju. Zato mislimo da je važno da ih se prepozna i da učitelji budu osposobljeni izmijeniti program kako bi takva djeca mogla učiti i razvijati se – istaknula je Hoogeveen, piše Virovitičko-podravska županija. 

Naime, Europska mreža za podršku darovitima okuplja 25 centara za darovite te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemalja širom svijeta, od europskih zemalja poput: Austrije, Belgije, Danske, Nizozemske, Njemačke, Turske, Švicarske do zemalja kao što su primjerice Peru, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija i druge, a u Hrvatskoj, unutar Europskog talent centra djeluje 41 europska točka.

Uz Virovitičko-podravsku županiju, u Varaždinu su certifikat Europske točke za darovite ETF iz Hrvatske dobili: Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, fizike, biologije i kemije, centri izvrsnosti gradova Zadra i Osijeka, Tehnička škola Sisak, gimnazije Frana Galovića iz Koprivnica i Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, osnovne škole Milana Brozovića iz Kastva i Stjepana Radića iz Bibinja, OŠ “Remete”, “Vežica iz Rijeke, Prva osnovna škola “Varaždin”, te dječji vrtići, “Dječja mašta” iz Čakovca i “Bajka” iz Varaždina. U Varaždinu je održan i niz predavanja na temu „izvrsnosti“, a jedno od predavanja projekta „Budi STEMpatičan“ održao je Josip Burušić s Instituta Ivo Pilar.

Mjesečno 3000 kuna FINA stipendira još 5 studenata računarstva

– Ulaganje u obrazovanje je ujedno i ulaganje u gospodarstvo, a prioritet nam je ne samo ulaganje u školovanje učenika nego i stvaranje uvjeta za kvalitetno školovanje. Velika su nam ulaganja u infrastrukturu, energetsku obnovu škola, izgradnju novih škola. Centri izvrsnosti namijenjeni su u prvom redu onim učenicima koji žele više, a to je u biti nastavak rada STEM područja i projekata koje smo imali u prošlosti. Jedan od njih je bio i projekt Budi STEMpatičan, koji je proglašen za jednog od najboljih EU projekata. Centri izvrsnosti su definitivno nastavak obrazovanja kako u srednjim tako i u osnovnim školama – naglasio je župan Andrović uz zadovoljstvo što je Virovitičko-podravskoj županiji dodijeljen certifikat kojom je ona postala Europska točka za darovite (ETP), odnosno dio Europske mreže za podršku darovitih