Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Na županijskoj Skupštini o mjerama za ublažavanje krize

Više novca za poljoprivredu, 100% će se financirati kamate kredita

Foto: Kristijan Toplak
Unatoč krizi, nismo prekinuli provedbu nijednog velikog infrastrukturnog projekta, rekao je župan Andrović

Ublažavanje gospodarske krize izazvane pandemijom koronavirusa bilo je jedna od glavnih tema na aktualnom satu sjednice Skupštine Virovitičko-podravske županije.

Cjelovit sustav Pokrenuto uvođenje lokalne riznice

Na pitanje o mjerama koje je Županija poduzela kako bi pomogla gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, župan Igor Andrović naveo je, među ostalima, jednokratnu novčanu pomoć za mikropoduzetnike u djelatnostima kojima je zbog pandemije bio zabranjen rad.

Subvencija kamata

Izdvojio je i subvencije kamata na kredite za koje će županija u stopostotnom iznosu pokriti kamate, a riječ je o kreditnim linijama za HAMAG BICRO, ESIF zajmu za obrtna sredstva te kreditnoj liniji za mlade, žene i poduzetnike. Subvencioniran je, nastavio je, poslovni prostor za sve stanare poduzetničkih inkubatora u Virovitičko-podravskoj županiji. Usto, zaposlenici Poduzetničkog inkubatora i Razvojne agencije VIDRA pružali su konzultantske usluge vezano za projekte i prijavu na natječaje za kreditne linije za ublažavanje gospodarskih posljedica izazvanih koronavirusom.

Najveći županijski projekti su u poljoprivredi Navodnjavanje i podzemno, a gradit će sušaru kakve još nema u nas

Župan je podcrtao kako je Virovitičko-podravska županija uvela i mjeru za mikropoduzetnike koji imaju do 10 zaposlenih.

– Njima, koji su bili najteže pogođeni pandemijom virusa SARS-CoV-2, jer su morali zatvoriti svoje obrte i tvrtke, Virovitičko-podravska županija isplatit će jednokratnu pomoć do maksimalno 2000 kuna, kako bi mogli platiti režijske troškove za vrijeme kada su bili zatvoreni. Do danas imamo više od 200 poduzetnika i obrtnika koji su se javili na javni poziv, a vjerujem kako će svima njima Županija isplatiti najviše 2000 kuna za režijske troškove – naveo je župan Andrović. Istaknuo je i kako, unatoč krizi, nisu prekinuli provedbu nijednog velikog infrastrukturnog projekta. Govoreći o poljoprivredi, naveo je da su povećana sredstva namijenjena potporama male vrijednosti.

Završen projekt vrijedan 600.000 kuna Mališani iz Josipova prvi put u obnovljenoj školi

Pomoć poljoprivrednicima

– Riječ je o potpori do 10.000 kuna za poljoprivrednike koji se ne mogu javiti na velike natječaje ruralnog razvoja. Povećali smo je s 500 na 950 tisuća kuna. Subvencioniramo i kamate na kratkoročne kredite za proljetno-jesensku sjetvu. Kamata je 3,7% i u potpunosti će je pokriti Županija – naglasio je Andrović.