Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Jedino od Osijeka do Zagreba: 5D kino u obnovljenom dvorcu u Suhopolju

Vjetar u kosi, magla i jurnjava tračnicama u sjedalima koja nas "bacaju" na sve strane

1/3
Foto: Kristijan Toplak
Županija je 2009. zabilježila 20.000 noćenja, a ta brojka je u 2018. skočila na 43.000, ističe župan Andrović

Kako izgleda jurnjava na tračnicama u udobnim sjedalicama koje nas "bacaju i gore i dolje, i lijevo i desno”, dok nam vjetar mrsi kosu, a magla "sužava vidno polje", uskoro će se moći doživjeti u Suhopolju. Riječ je o 5D kinu u Centru za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, koje još nije otvoreno, ali su radovi završeni.

Kobasijada u Dugoj Međi Najbolju kobasicu ima Tomislav Kunštek

Europski projekt

Dio je to projekta "Suhopoljski vremeplov", koji sufinancira Ministarstvo turizma, a napisala ga je Virovitičko-podravska županija u suradnji s agencijom VIDRA. Radovi su vrijedni 1,099.702 kune, a jedino je to 5D kino od Zagreba do Osijeka.

Foto: Kristijan Toplak

– Kada u filmu bude prikazana vožnja Dravom na splavi, sjedala će se pomicati i imat ćete osjećaj kao da stvarno sjedite na toj splavi. Kreirana su, inače, tri filma, kroz koja će se predstaviti sam dvorac, Drava i cijela Županija – opisuje Helena Hegediš, koordinatorica projekta.

Nakon Slatine, novi poduzetnički inkubatori otvoreni su i u Orahovici te Pitomači Poduzetnicima se nudi 48 ureda u tri nova inkubatora, smještaj plaća Županija

U Centru za posjetitelje nalazit će se i 15 dvokrevetnih soba, restoran, suvenirnica… Zanimljivost će biti i projekt Čudesan svijet grofa Jankovića – kroz videoigre i aplikacije, posjetitelji će "uskakati" u ulogu grofa ili grofice. Trećom fazom rekonstrukcije, suhopoljski dvorac dobit će bazen, Wellness&Spa dio, a u prizemlju će biti vinski i cigar bar. Projekt Centar za posjetitelje – Dvorac Janković vrijedan je ukupno 39,767.716 kuna, od čega je iz EU stiglo 33,419.096 kuna.

Foto: Kristijan Toplak

Porast broja noćenja

Županija bilježi sve veći broj noćenja.

– Rezultat je to konstantnog ulaganja u prirodnu i kulturnu baštinu. Obnovili smo Kuriju Janković u Kapela Dvoru koja je danas hotel baština s četiri zvjezdice. Nedavno je vrata otvorio i obnovljeni Dvorac Pejačević u Virovitici, a uskoro će biti otvoren i dvorac u Suhopolju. Ulaganjem u dvorce prepoznati smo na turističkoj karti Hrvatske po jedinstvenoj plemićkoj ruti, koja će uskoro biti bogatija za još jedan dvorac, onaj u Cabuni, koji će postati Centar za kulturu zdravlja – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Dodao je da je županija 2009. zabilježila 20.000 noćenja, a ta brojka je u 2018. skočila na 43.000.

U hali Viroexpo Izložba golubova, patuljaste peradi, kunića... Sredstva iz EU Na području Pitomače novi sustav odvodnje