Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 151 pregleda
Počinje fašnik

Vladavina maškara u gradovima Zagrebačke županije

fašnik u Samoboru
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Fašnička putovnica, Metloboj, Srakotrka, hokej s metlama, lunapark, dječje predstave i radionice samo su mali dio onoga što će oduševiti goste na Samoborskom fašniku

Diljem Zagrebačke županije, već sredinom veljače, ključeve gradova preuzimaju Šojka, Princ Fašnik, Svraka, Luk, Žir i brojni drugi protagonisti fašnika koji su i ove godine pripremili program ispunjen plesom, glazbom, smijehom, bukom i odličnom zabavom, priopćili su iz Zagrebačke županije.

Svakako najveća proslava sve posjetitelje očekuje na tradicionalnom 191. Samoborskom fašniku koji počinje 17. veljače uz bogat glazbeni program i glavne protagoniste Slobodne Fašničke republike Princa Fašnika i Svraku. Fašnička putovnica, Metloboj, Srakotrka, hokej s metlama, lunapark, dječje predstave i radionice samo su mali dio onoga što će oduševiti goste sve do 28. veljače kad službeno završava vladavina Slobodne Fašničke republike.

U Ivanić-Gradu se tradicionalno održava Međužupanijski fašnik umirovljenika koji će 19. veljače u povorci proći gradom uz izbor najbolje fašničke grupe. Samo dva dana kasnije ključeve grada preuzet će Princ i Princeza fašnika nakon čega sve do 28. veljače slijedi bogat program uz ples pod maskama, izložbu maski te koncerte. 

Pajcek, Luk i Žir od 18. veljače se domaćini ovogodišnjeg Turopoljskog fašnika na kojem sve posjetitelje očekuje samo dobra zabava, ples i sveopća buka. Središtem grada proći će velika fašnička povorka domaćih i stranih maskiranih grupa, a za djecu će biti organiziran Mali fašnik gdje će se birati najkreativnija maska iz dječje radinosti.

U Svetoj Nedelji prijepodnevni fašnik 25. veljače posvećen je djeci uz nastup maskirnih grupa dječjih vrtića, osnovnoškolaca, Svetonedeljskih mažoretkinja i dječjih zborova. Od 17:30 sati na Trgu Ante Starčevića nastupaju odrasle maskirne grupe uz izbor najbolje maske te večernji koncert. Za sve posjetitelje organizatori su osigurali besplatno kuhano vino.

Na Vrbovečkom fašniku od 19. veljače posjetitelje očekuje vožnja uređenim traktorskim prikolicama ulicama Vrbovca, koncert pod maskama te fašnička povorka za djecu na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu. 

Fašnički program za djecu i odrasle održat će se i u Jastrebarskom i to 26. veljače na Strossmayerovom trgu uz Šojku i Škanjca, a organizatori su za najbolje fašničke grupe osigurali i vrijedne nagrade. Više pogledajte ovdje.

U Dugom Selu 25. veljače će se održati dječji fašnik na rukometnom igralištu pored Pučkog otvorenog učilišta. Posjetitelje očekuje zabavni program uz pjesmu i ples u šarolikom maskiranom društvu. 

Fašnička povorka u Svetom Ivanu Zelini održat će se u subotu, 25. veljače na Trgu Ante Starčevića s početkom u 13:00 sati. 

Na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću dječji fašnik će se održati 28. veljače uz fašničku povorku i zabavni program, dok će se dan prije u gradskoj knjižnici „Ante Kovačić“ upriličiti Disco maskenbal.