Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Ruglo u Varaždinskoj županiji

Vlasnici: Obnova je skupa, mi novca nemamo

Posjed oko dvorca nije ograđen pa se tamo okupljaju, kažu mještani, narkomani, a u blizini je i osnovna škola
1/6
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Propada dvorac Pavačić-Rauch u Martijancu, jedno od najvrednijih kulturnih dobara na sjeverozapadu Hrvatske

Sjeverozapad Hrvatske bogat je starim dvorcima, no mnogi od njih propadaju. Jedan takav naočigled se urušava u Martijancu, selu u Varaždinskoj županiji. Ne zna se pouzdano kad je podignut, no u 18. stoljeću već je postojao. Tada je u njemu živio Gabrijel Gotal, posljednji potomak stare plemićke obitelji, nakon njegove smrti zdanje prelazi u vlasništvo grofova Patačić, a kad je skončao i posljednji Patačić, dvorac je trebala preuzeti kraljevska komora koju je preduhitrio barun Pavao Rauch, nasilno ga zauzevši.

Obnovljena zgrada dječjeg vrtića u Virovitici sufinancirano iz EU Novi vrtić u Bisagu već popunjen s 50-ero djece

Mijenjalo se vlasništvo

Njegov sin Đuro imanje je dao Gejzi Viktoru, sinu svog brata Levina Raucha, a ovaj ga je predao svom bratu Pavlu mlađem, koji je kasnije postao hrvatski ban. Tridesetih godina prošlog stoljeća vlasnik je postala obitelj Vučetić, a nakon Drugog svjetskog rata dvorac je nacionaliziran. Koristio se, uz ostalo, i kao stanica za proizvodnju sjemenja, Centar za obrazovanje poljoprivrednih radnika... sve dok ga nije kupio privatnik koji je obnovio dio gospodarskih zgrada. U Općini Martijanec ističu da je dvorac Patačić – Rauch danas najvredniji zaštićeni spomenik arhitektonske, ali i parkovne arhitekture na potezu od Varaždina do Đurđevca.

Načelnik Dražen Levak napominje da im nije poznato na koji je način obitelj stekla dvorac i kako je izuzet iz postupka denacionalizacije te zašto nije ispoštovano pravo prvokupa na koje općina, županija i država imaju pravo.

– Na žalost, mještani općine desetljećima su svjedoci da dvorac koji se nalazi u samom centru naselja Martijanec i općine od prelaska u privatno vlasništvo dodatno propada, perivoj se ne održava, uništena je i arhitektonski vrijedna ograda dvoraca – upozorava.

Varaždinska županija Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu dobili novu radno–zaštitnu odjeću

Okupljalište narkomana

Posjed nije ograđen pa se u dvorcu skupljaju djeca, u blizini je i osnovna škola. U selu kažu da se u njemu okupljaju i narkomani, o čemu je više puta raspravljalo vijeće za prevenciju. Ima i zmija. Dvorac koji se nalazi neposredno uz Podravsku magistralu ima velike turističke, a zbog pratećih objekata, i gospodarske potencijale, no postao je ruglo pa se, kaže načelnik, postavlja i pitanje višegodišnjeg načina rada Ministarstva kulture i njegovih tijela na očuvanju dvorca i parka. 

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Nadamo se da će se dolaskom nove pročelnice Konzervatorskog odjela u Varaždinu Ivane Peškan stvari po tom pitanju bitno promijeniti. Osobnog sam stava da Općini nije presudno tko je vlasnik dvorca i kako ga je stekao, nego da se dvorac konačno od njegova stjecanja do danas stavi u bilo kakvu funkciju te da se prije svega zbog opasnosti za djecu i hortikulturnog izgleda mjesta kompleks dvorca ogradi i održava cijele godine – zaključuje Levak.

U obitelji Šmrček, koja je vlasnik dvorca, kažu da je obnova skupa, a oni nemaju novca.

– Tko će to financirati? Mi smo obnovili koliko smo mogli – kaže Branko Šmrček.

Dodaje da su dvorac kupili od nasljednice, a planove o revitalizaciji zaustavilo je to što nisu naišli na pomoć države.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Javna nabava za energetsku obnovu specijalne bolnice Obnavlja se Minerva za više od 73 milijuna kuna