Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Završna konferencija projekta Hercultour

Voda – moćna stvarateljica povijesti – nova ruta kulturnog turizma

1/2
Foto: Šibensko-kninska županija
Provedba ovog prekograničnog projekta uz sve rezultate doprinijela boljoj suradnji s partnerskim regijama, istaknuo je župan Goran Pauk

Završna konferencija Hercultoura, strateškog projekta vrijednog 1,17 milijuna eura koji se financira putem Standard+, poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020., održana je u Muzeju grada Šibenika.

pametna klupa u Šibeniku ISPRED ZGRADE VELEUČILIŠTA Šibenik dobio treću pametnu klupu: Studenti će moći bežično puniti uređaje

– Šibensko-kninska županija kao županija sa zavidnom kulturno-povijesnom baštinom već je na samom početku shvatila vrijednost ovog projekta te smo njegove ciljeve prepoznali kao svoje. Uistinu vjerujem da je provedba ovog prekograničnog projekta uz sve svoje rezultate doprinijela boljoj suradnji s partnerskim regijama, boljem razumijevanju pojma kulturnog turizma te se iskreno nadam da će u budućnosti ovaj novi proizvod ostvariti i doprinos gospodarstvu naše županije – rekao je župan Goran Pauk u pozdravnom govoru.

Važna međunarodna suradnja

Naglasio je važnost ulaganja u novi turistički proizvod, Rutu kulturnog turizma – Voda moćna stvarateljica povijesti – kao i važnost podizanja svijesti o samom projektu.

Na konferenciji su, uz predstavnike Šibensko-kninske županije kao projektnog partnera i Lovro Jurišić, glavni voditelj projekta iz Zadarske županije te predstavnici turističkih zajednica u Šibensko-kninskoj županiji, Nacionalnog parka Krka, Memorijalnog centra Faust Vrančić te brojni drugi projektni dionici.

u sklopu edukacije o otpadu Prvašići iz Šibenika na dar dobili male kante za otpad

Vanjski stručnjaci, kako navode iz Šibensko-kninske županije, Krešimir Grubić i Ivo Glavaš na konferenciji su prezentirali turistički proizvod, rutu kulturnog turizma Voda – moćna stvarateljica povijesti, te međunarodnu rutu kulturnog turizma Hadriatica Romana.

– Koordinatorica projekta Lucija Aužina predstavila je prisutnima dosadašnji napredak te uspješno ostvarene projektne aktivnosti koje se provode s ciljem prekogranične suradnje u području turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine između Italije i Hrvatske.

Šibensko-kninska županija sanirala je nelegalno odlagalište otpada neposredno uz arheološki lokalitet Velika Mrdakovica, koji je dio rute kulturnog turizma, te su postavljene informativne ploče na lokalitetima, ali i informativni kiosci uz Muzej grada Šibenika i Turističku zajednicu grada Vodica na kojima posjetitelji mogu saznati sve informacije o ruti Voda – moćna stvarateljica povijesti te pogledati njen promotivni video – istakli su iz županije.

savršena lokacija za osvježenje Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka

Prelazak iz 3S u 3E

Dodali su da su glavni ciljevi ovoga projekta, između ostaloga, pomoć u prijelazu s tradicionalnog oblika turizma 3S (Sun/Sans/Sea) u razvijeniji i privlačniji oblik turizma 3E (Education/Excitement/Entertainment), razvijanje novog inovativnog turističkog proizvoda koji će ujediniti kulturnu i povijesnu baštinu s različitih područja kroz međunarodne rute kulturnog turizma, smanjenje visoke sezonalnosti i promicanje prepoznatljivosti turističkih destinacija koje imaju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu.