Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Projekti e-mobilnosti

Vodeća su županija po broju e-punionica i registriranih električnih vozila

Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
Sufinanciranjem Županije zasad je u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica i isto toliko pametnih klupa

Zagrebačka županija vodeća je hrvatska županija po broju e-punionica, a i najviše električnih vozila u državi registrirano je na njezinu prostoru. 

Zamjenica župana Nadica Žužak na obilježavanju Dana mobilnosti Zagrebačke županije rekla je da je Jastrebarsko izabrano za obilježavanje ovoga dana jer je to grad koji vrlo uspješno provodi projekte e-mobilnosti. Uz ostalo, vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavio je e-bicikle koje koriste turisti i kontakt policajci, kupio je i e-vozila za potrebe komunalne tvrtke, a uključio se i u županijski projekt postavljanja e-punionica i pametnih klupa.

"Vjerujem da slične projekte imaju i drugi gradovi u županiji i da ćemo svi zajedno, našim mjerama, doprinijeti da Zagrebačka županija postane pametna županija. Vjerujem također da će ulaganja u e-mobilnost doprinijeti i razvoju turizma", rekla je zamjenica Žužak.

Pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković rekao je da je sufinanciranjem Županije zasad u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica i isto toliko pametnih klupa. Ukupno su na prostoru Zagrebačke županije postavljene 52 e-punionice, dok ih je u cijeloj Hrvatskoj  211.

"Ova infrastruktura nije sama sebi svrha. Trebamo je umrežiti i dati joj nove sadržaje, kako bi razvijali drugačiji odnos prema okolišu i budućem razvoju. Također, njome potičemo i promjene u turističkoj ponudi i dolazak novih gostiju na naše područje", rekao je Kraljičković, dodavši da je krajnji cilj 'transformirati' Zagrebačku županiju u pametnu županiju.

"Županiju koja je umrežena u svim svojim dijelovima i koristi suvremenu tehnologiju. Zbog toga je iznimno važan projekt brzoga (širokopojasnog) interneta, na kojemu trenutno radimo", rekao je Kraljičković, priopćili su iz Županije.