Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
GRADNJA SUSTAVA JAVNOG NAVODNJAVANJA

Vodom iz Save navodnjavat će se 326 ha poljoprivrednih površina u općini Davor

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Projekt se s 85 posto sredstava sufinancira iz Europskog poljoprivrednog fonda.

Poljoprivredna proizvodnja već dugo je sastavni dio identiteta Brodsko-posavske županije. Stoga smo, imajući na umu nezahvalnu situaciju u kojoj su se našli poljoprivrednici zbog bolesti COVID-19, u ovoj županiji veliku pažnju posvetili očuvanju i snaženju ove gospodarske djelatnosti.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Prva znanstvena publikacija o postrojbi kroz koju je prošlo 10.000 hrvatskih branitelja

Postupci javne nabave

Iz županijskog i državnog proračuna te europskih fondova od 2017. do 2021. sveukupno je ostvareno potpora u iznosu od čak 1,95 milijardi kuna, dok je u sektoru poljoprivrede pokrenut najveći županijski kapitalni projekt – 45,3 milijuna kuna vrijedan sustav javnog navodnjavanja Orubica, koji svoj završetak očekuje u srpnju ove godine.

Cilj projekta je pomoći razvoju poljoprivrede, posebice u zapadnom dijelu županije, gdje će se vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina. Do kraja ove vrijedne investicije u planu je ugovaranje ugradnje piezometara te troškovi ishođenja uporabne dozvole. Rok dovršenja radova je 23. srpnja, a primopredaja građevine planirana je za studeni ove godine. Hrvatske vode provele su dva otvorena postupka javne nabave i tri postupka jednostavne nabave za projekt gradnje sustava Orubica, kojim se planira navodnjavati 326 hektara poljoprivrednih površina na području općine Davor vodom iz rijeke Save.

Projekt se s 85 posto sredstava sufinancira iz Europskog poljoprivrednog fonda. Sva dokumentacija iz dosad provedenih postupaka nabave dostavljena je na kontrolu u Agenciju za plaćanja, dok se postupak arheološkog nadzora neće provoditi jer su obveze iz tog dijela već ispunjene.

Vinkovci dobivaju spomenik braniteljima Tik do Bosuta podiže se spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Objekti uz Savu

– Realizacija ovog projekta od iznimne je važnosti za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede. Stoga s velikim zanimanjem pratimo tijek radova čiji se završetak očekuje do kraj godine – poručuju iz županije

Realizacija potpisanih ugovora započeta je u 2018., a rok trajanja ugovora o javnoj nabavi radova na građenju sustava je srpanj 2021. Riječ je o građevini čiji su glavni objekti smješteni neposredno uz Savu pa je izvođaču trebalo osigurati dvije ljetne sezone s najnižim vodostajima za izvođenje radova. Ako vremenske i hidrološke prilike to dopuste, spomenuti glavni objekti mogli bi biti završeni već iduće godine. Radovi se trenutačno izvode na taložnici Crpne stanice 2 te će početi ugradnja cjevovoda DN 500 mm.