Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci dobivaju spomenik braniteljima

Tik do Bosuta podiže se spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Foto: Grad Vinkovci
Radovi na postavljanju spomenika već su započeli, a spomenik će ukupno biti visok 320 centimetara i njegova vrijednost iznosi nešto manje od 390 tisuća kuna

Prema najavama iz vinkovačke gradske uprave do kraja travnja u Vinkovcima će biti podignut spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Gradnja spomenika, koji se gradi u Lovretićevoj ulici tik do Bosuta, i na kojem su radovi već u tijeku, došla je kao rezultat inicijative Grada Vinkovaca, braniteljskih udruga i vinkovačkih poduzetnika. Spomenik će biti rad akademskog kipara Dejana Durakovića.

RADOVI NA INFRASTRUKTURI Uređuje se i gradsko groblje

Vrata Hrvatske

– Spomenik simbolizira vrata Hrvatske i mislim da ne treba puno o tome govoriti jer svi znamo da su Vinkovci grad koji je nosio taj epitet. Važno je da je spomenik izliven u ljevaonici te da je završen tako da se može pristupiti njegovu postavljanju. Nadamo se da će ovo ubuduće biti centralno mjesto za odavanje počasti svim našim braniteljima koji su bili u Vinkovcima, ali i svim onim Vinkovčanima koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je obišao radove na lokaciji gdje će biti postavljen spomenik.

Pojasnio je da je osnova spomenika simbolički prikaz ranjene Hrvatske koja se očituje prikazom državnog grba, rupama od artiljerijskih ili puščanih zrna na frontalnom dijelu spomenika i vojnom kacigom kao spomen na poginule branitelje koji su položili svoj život u Domovinskom ratu za obranu domovine Hrvatske. Podsjetio je i kako već dugo postoji inicijativa da se braniteljima Vinkovaca podigne spomenik kao zahvala za sve ono što su učinili za slobodu Hrvatske. Najavio je i da će uz spomenik biti uređene i sve staze, a cijeli će park dobiti novi izgled te novu rasvjetu.

Visina spomenika je 230 centimetara, širina mu je 120 centimetara, a dubina 30 centimetara. Bit će na postamentu visine 90 centimetara pa će mu ukupna visina biti 320 centimetara. Ukupna vrijednost spomenika iznosi nešto manje od 390 tisuća kuna.

Javna kampanja projekta “Stolni tenis je in” Stolni tenis zaigralo 70 djece, a zaposlila su se i tri kineziologa, vozač i glavni trener

– Spomenik se radi s našim poduzetnicima koji su izrazili želju da sudjeluju u izradi. Mi smo sudjelovali u izradi samog spomenika i lijevanja, a lokalni poduzetnici, odnosno velike tvrtke koje danas djeluju u gradu, pomažu u donjem postroju i uređenju. Hvala im što su prepoznali ovu inicijativu i što su odlučili sudjelovati. Završetak cijelog projekta očekujemo do kraja travnja – rekao je Bosančić.

Inače, Vinkovci su od 1991. do 1995. godine bili na prvoj liniji bojišnice prema okupiranim područjima oko Vukovara. Tijekom toga razdoblja niz objekata i obiteljskih kuća je razrušeno ili je teško oštećeno. Među objektima koji su uništeni ili teško oštećeni su bolnica, Gradska knjižnica i čitaonica, PIK-ova zgrada, a oštećena je i crkva…

Dan branitelja 30. svibnja

Procjenjuje se da je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 10.000 vinkovačkih branitelja. Prema podacima Odjela za patologiju vinkovačke Opće županijske bolnice, samo u razdoblju od 2. svibnja 1991. do 15. svibnja 1992. godine na vinkovačkom području od posljedica ratnih zbivanja smrtno je stradalo 319 osoba. Inače, Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca obilježava se 30. svibnja.