Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Aktivni diljem svijeta

Volonteri iz SAD-a u Hrvatskoj Kostajnici: Želim svojim radom usrećiti i druge

Volonteri iz SAD-a u H. Kostajnici
Foto: Večernji list
Humanitarna udruga Abunde iz Hrvatske Kostajnice, uz pomoć tamošnjeg Centra za socijalnu skrb odlučila je pomoći i dovesti volontere koji su prešli na tisuće kilometara kako bi pomogli

"Umirovljeni sam fizioterapeut i u SAD-u sam bio vrlo sretan u svom životu. Sada kada imam vremena želim svojim radom usrećiti i druge. Imam građevinske vještine i koristim ih u tom cilju jer smatram da svatko zaslužuje živjeti u primjerenim uvjetima", kazuje nam Kurt Newton, jedan od 14 volontera i volonterki, mladih i starijih, iz Sjedinjenih Američkih Država koji do kraja ovog tjedna pomažu u sanaciji tri obiteljske kuće na području Hrvatske Kostajnice i Majura.

Upraviteljica Zaklade Viktorija Ivana Plavec Zaklada Viktorija Logoped za djecu s teškoćama u razvoju

Riječ je o kućama obitelji koje su u sustavu socijalne skrbi, i koje same nemaju mogućnosti renovirati i obnoviti svoje domove. Stoga je Humanitarna udruga Abunde iz Hrvatske Kostajnice, uz pomoć tamošnjeg Centra za socijalnu skrb odlučila je pomoći i dovesti volontere koji su prešli na tisuće kilometara kako bi pomogli.

Građevinski materijal osigurao je Centar za socijalnu skrb, a prije tjedan dana stigli su i volonteri iz SAD-a koji obavljaju instalaterske i građevinske radove na objektima u iznimno lošem stanju.

"Još prije 12 godina sam kao studentica arhitekture naišla na američku organizaciju Habitat for Humanity te s grupom volontera otputovala graditi kuće u Južnoj Koreji, a kasnije i Indiji. Na oba putovanja vođa grupe bio je Richard MacIntyre, koji je još tada zaželio organizirati akciju u Hrvatskoj. Trebalo je proći više od 10 godina da se sve poklopi i prošli tjedan je prva grupa iz SAD-a, ponovno pod Richardovim vodstvom počela raditi", govori nam Marija Kovačević, predsjednica Humanitarne udruge Abunde iz H. Kostajnica. Ova udruga promiče volonterski rad putem kojeg bi se poboljšali stambeni uvjeti građana Hrvatske.

Klementina Karanović Za bolji život Općina uz pomoć EU fondova utrostručila proračun

Uz svoj rad kojim doprinose u obnovi objekata američki volonteri snose i sve troškove svoga boravka u Hrvatskoj. Radni dan im je takav da nakon doručka odlaze, u tri skupine, na radilišta gdje rade do pauze na ručak. Nakon toga se rad nastavlja do kasnih popodnevnih sati. No, u sklopu njihova boravka u Hrvatskoj obići će i Slavoniju te Dalmaciju.

"Lokalni stanovnici oduševljeni su voljom Amerikanaca da dođu ovdje i pomažu ljudima koje ni ne poznaju. A naši Amerikanci su oduševljeni hrvatskom hranom, pogotovo grahom, rakijom, vinima, ljudima i ljepotama našega kraja. Neki od njih već sada planiraju u budućnosti voditi nove volonterske skupine u našu zemlju", kazuje nam Marija Kovačević.

Inače, organizacija 'Habitat for humanity' koji su posrednici u angažiranju volontera aktivna je diljem svijeta pa su tako prošle godine pomagali u obnovi domova u čak 50 zemalja svijeta.

Poduzetnički inkubator PISMO-Novska PISMO-Novska Potpisan ugovor o uređenju Poduzetničkog inkubatora