Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima

Vrijedna povijesna ostavština u dvije države pretvara se u "žive dvorce"

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1,45 milijuna eura, od čega je 1,2 milijuna financirano iz Europskog fonda

– Glavna ideja je istražiti nepisane legende o životu u dvorcima i povijesnim ličnostima, te ih putem modernih komunikacijskih alata i tehnologije prikazati u planiranom postavu i uspostaviti integrirani pristup, dovoljno izazovan kako za mlađe naraštaje, tako i za stariju populaciju.

Jedan od važnih ishoda projekta je katalog priča koje će se oslanjati na povijesne činjenice i legende, ali i izrada turističkih proizvoda i suvenira za posjetitelje – istaknuo je dr. Mihael Kukec, prodekan za nastavu na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, na kojem je održana početna konferencija projekta mreže "živih" dvoraca i ljetnikovaca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa, pod nazivom "Living castles".

Međimurska županija u Zagrebu Kulturna baština 'Čisto međimursko' usred Zagreba

Revitalizacija sedam dvoraca

Cilj projekta je vrednovanje i revitalizacija sedam dvoraca i ljetnikovaca na prekograničnom području, od kojih su četiri u Hrvatskoj, a tri u Sloveniji. Razvoj i izradu softvera za nove tehnologije, poput 3D hologramskih projekcija i vizuala, za sve lokacije odradit će Međimursko veleučilište kao vodeći partner projekta.

– Međimursko veleučilište prihvatilo je vodeću ulogu u tom projektu i kompletna provedba održat će se u našim prostorima – ističe dekanica doc. dr. sc. Nevenka Breslauer.

Projekt traje 30 mjeseci, a vrijednost mu je 1,454.671 eura, od čega je 1,236.470 eura financirano iz fonda EU za regionalni razvoj.
Uz MEV, partneri na projektu su Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Gradski muzej Varaždin, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije i tvrtka Proteus.

Centar za autizam u Međimurju Ogorčenje u udruzi Pogled Propala gradnja Centra za autizam u Međimurju

– Stari grad Zrinskih je u procesu rekonstrukcije vrijedne 40 milijuna kuna, nakon koje će biti reprezentativan muzej nematerijalne baštine i naše bogate povijesti. Idući korak je prezentacija kulturne baštine koja će se ovim prekograničnim programom i ostvariti. Inovativnom ponudom i promocijom poboljšat ćemo našu turističku ponudu i povećati broj posjetitelja – kaže međimurski župan Matija Posavec.

Dvorac u Čakovcu u kojem su u 16. i 17. stoljeću stolovali Zrinski jedan je od najvrednijih spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj.
Dar Zrinskima iz 1546.

Kralj Ferdinand I. darovao je Međimurje Nikoli Šubiću Zrinskom kao naknadu za sredstva uložena u obranu zemlje 1546. i od tada je pet generacija Zrinskih gospodarilo Međimurjem, sve do Zrinsko-frankopanske urote koja je završila pogubljenjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Stari grad je danas spomenički kompleks nulte kategorije i središnji memorijalni prostor Međimurja u kojem sjedište ima i Muzej Međimurja.

Čakovec klizalište Advent u gradu Zrinskih Uz klizalište, radionice, sajmove i izložba nematerijalne baštine Međimurja