Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Osijeku se grade dva reciklažna dvorišta

Vrkić: Odvajamo tek 20-30 posto otpada, a cilj je 50 posto

Završetak gradnje dvorišta očekuje se krajem lipnja
1/6
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
U novim reciklažnim dvorištima moći će se odlagati 42 vrsta otpada, uključujući i obradu glomaznog otpada, a završetak gradnje dva započeta reciklažna dvorišta očekuje se krajem lipnja

Dva reciklažna dvorišta "Gornji grad" i "Retfala" počela su se graditi u Osijeku gdje je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo kako su reciklažna dvorišta važan dio infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Ovi autobusi imaju smanjen štetni utjecaj CO2 i drugih izravnih zagađivača iz ispuha na okoliš Osijek Dobili 12 novih niskopodnih autobusa

Ćorić je u Osijeku rekao da je Hrvatska preuzela "vrlo ambiciozne ciljeve odvajanja otpada do 2020., ali i izgradnje dijelova infrastrukture učinkovitog gospodarenja otpadom", pa stoga sve jedinice lokalne samouprave, u suradnji s nadležnim državnim institucijama, u idućem razdoblju trebaju učiniti maksimalan napor u ostvarivanju tih ciljeva.

- Taj put nije lagan, ali ovakvi projekti pokazuju da je to moguće - ocijenio je ministar Ćorić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Na tvrdnju novinara da neki gradovi kasne s odvajanjem otpada i na pitanje koliko je realno da planirani ciljevi budu ostvareni do 2020., Ćorić je odgovorio kako bi volio da su neke aktivnosti, poput sufinanciranja izgradnje reciklažnih dvorišta ili nabave spremnika za otpad, koje su odrađene u posljednjih godinu i pol dana, napravljene prije 10 ili 15 godina, ali to se, nažalost, nije dogodilo.

No, dodao je i kako to nije nikakav alibi.

- Vjerujem da će nabava spremnika, o čemu bi Vlada trebala odlučivati ovog tjedna, te izgradnja reciklažnih dvorišta i sortirnica u idućem razdoblju, biti oni dijelovi infrastrukture, koji će, uz dobru edukaciju i informiranost građana, imati dovoljno jak sinergijski učinak za dostizanje planiranih ciljeva -rekao je Ćorić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Dodao je i kako je svjestan da neke jedinice lokalne samouprave "nešto slabije reagiraju ili kasne s ovakvim aktivnostima", na što, rekao je, ministarstvo ne može utjecati, ali i naglasio kako je uvjeren da na svim razinama postoji svijest o potrebi iskoraka u području zaštite okoliša.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da nakon rješavanja imovinskih odnosa preostaje izgraditi i reciklažno dvorište "Donji grad", a uz postojeće dvorište "Jug 2" Osijek će, uz pomoć Vlade, ispuniti zakonske obveze o izgradnji takvih dvorišta.

Dodao je kako je izgradnja tri nova reciklažna dvorišta vrijedna oko 12 milijuna kuna, od čega je više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU.

- Tako podižemo razinu odgovornosti u razvrstavanju otpada gdje je cilj 50 posto, sada smo između 20 i 30 posto, a nakon izgradnje tih reciklažnih dvorišta to će biti daleko više - rekao je Vrkić.

Kako je istaknuto, u novim reciklažnim dvorištima moći će se odlagati 42 vrsta otpada, uključujući i obradu glomaznog otpada, a završetak gradnje dva započeta reciklažna dvorišta očekuje se krajem lipnja.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dubravko Ponoš upozorio je kako će reciklažna dvorišta "ostati mrtvo slovo na papiru, ako se ne uloži trud u edukaciju građana", za što su Grad i Županija također aplicirali za sredstva EU.

Otkrivanje biste Miji Kišpatiću Aleja osječkih velikana U osječkom Rondelu velikana otkrivena bista Miji Kišpatiću okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 54.000.000,00 kuna I. Gimnazija u Osijeku više nije san, nagodinu počinje gradnja