Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 54.000.000,00 kuna

I. Gimnazija u Osijeku više nije san, nagodinu počinje gradnja

1/5
Nova zgrada I. Gimnazije planirana je između Gornjeg grada i Retfale, u neizgrađenom prostoru koji je nekada bila granica urbanog i ruralnog, stvarna granica na kojoj se ulazilo u grad

Godina koja je na izmaku, za Osječko-baranjsku županiju bila je iznimno plodonosna u projektnom smislu. Intenzivnim radom stručnih službi Županije, nametnula se kao vodeća u Hrvatskoj u nizu projekata.

Jedan od značajnijih je izgradnja I. gimnazije u Osijeku, a prije nekoliko dana potpisani su i ugovori za izradu projektne dokumentacije. Time je napravljen još jedan korak dalje, pa se izgradnja očekuje tijekom iduće dvije godine.

IT park Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog Osniva se 'IT park' s ciljem otvaranja novih radnih mjesta

U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godinu osigurano je tri milijuna kuna pod stavkom "I. Gimnazija Osijek".

Naime, ove godine Osječko-baranjska županija (investitor) te Društvo arhitekata Grada Osijeka (provoditelj) proveli su anonimni javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja nove zgrade, s pripadajućom trodijelnom sportskom dvoranom i parternim uređenjem sa sportskim igralištima.

Između zaprimljena 24 rada visoke kvalitete, Ocjenjivački sud jednoglasno je proglasio najboljim rad Studija "Mapa" d.o.o. iz Rijeke, odnosno zajednički rad autora Maje Stanić, Vojka Stanića i Martine Vivode, za što su autori nagrađeni novčanom nagradom od 82.000,00 kuna. Uz prvi, nagrađena su još četiri rada.

Foto: Osječko-baranjska županija

Nagrađeni radovi bili su izloženi u prostorima Građevinskog fakulteta u Osijeku, čime je omogućeno da se javnost upozna s pristiglim arhitektonsko-urbanističkim rješenjima nove zgrade I. gimnazije i njene interpolacije u gradsko urbano tkivo, a 14. prosinca 2018. godine župan Ivan Anušić i autori prvonagrađenog rada potpisali su ugovor o izradi potrebne projektne dokumentacije temeljem koje će se ishoditi građevinska dozvola, što se očekuje u proljeće 2019. godine, a potom počinju pripremni i građevinski radovi.

Vrijednost izrade projektne dokumentacije za koju se sklapa ugovor iznosi 2.525.000,00 kuna, a planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi 54.000.000,00 kuna.

Djed Božićnjak u Osijek stigao zrakoplovom Air Panonnia Djed Božićnjak u Osijek stiže zrakoplovom, pod "kišom" bombona

Nova zgrada I. Gimnazije planirana je između Gornjeg grada i Retfale, u neizgrađenom prostoru koji je nekada bila granica urbanog i ruralnog, stvarna granica na kojoj se ulazilo u grad. Lokacija se nalazi uz prometno jaku Strossmayerovu ulicu s četiri prometna traka, obostranim javnim tramvajskim prometom, biciklističkom stazom i pločnikom.

Predloženim idejnim rješenjem tlocrtna površina I. Gimnazije s trodijelnom školskom dvoranom iznosit će 4.286 m², a ukupna bruto površina svih zatvorenih prostora bit će oko 7.700 m². I. gimnaziju u Osijeku danas pohađa 564 učenika u 25 razrednih odjela, a zaposleno je 68 djelatnika od kojih je 59 profesora.

Foto: Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija tijekom 2019. godine planira još jednu značajnu investiciju u školsku infrastrukturu.  S obzirom na izrazito loše stanje postojeće zgrade Srednje škole u Donjem Miholjcu koje predstavlja i sigurnosni problem za učenike i djelatnike škole, kao i nepostojanje sportske dvorane i sportskih terena, na sastanku u Vladi Republike Hrvatske dogovorena je izgradnja nove Srednje škole.

Sva dokumentacija predana je Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje će provesti postupak javne nabave. Izgradnju škole vrijedne oko 60.000.000,00 kuna sufinancirat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Osječko-baranjska županija i Grad Donji Miholjac. U Proračunu 2019. za navedenu investiciju planirana su sredstva u iznosu od oko 20.000.000,00 kn.

nastavak obnove secesijskog niza Europske avenije gdje se trenutno ulaže oko 60 milijuna kuna Otvoren novouređeni Sakuntala park u centru Grada