Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Vukovar: Srca ispunjena tugom, ali i ponosom

Foto: bpz.hr
– Teško je opisati riječima što čovjek proživljava prolazeći putem kojim su prolazili mnogi vukovarski branitelji i civili prije nego li su ubijeni ili netragom odvedeni – rekao je župan Danijel Marušić

Cijela je Hrvatska proteklog tjedna bila uz Vukovar i Škabrnju. Uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata ove je godine obilježena 30. obljetnica sloma herojske obrane Vukovara i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad gotovo do temelja uništen.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad okončana je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije.

Obilježavanju ovogodišnje obljetnice uz cijeli državni vrh nazočili su i brodsko-posavski župan dr.sc. Danijel Marušić te predsjednik Županijske skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić. Vijenac Hrvatske zajednice županija položilo je izaslanstvo na čelu s predsjednikom Danijelom Marušićem.

– Teško je opisati riječima što čovjek proživljava prolazeći putem kojim su prolazili mnogi vukovarski branitelji i civili prije nego li su ubijeni ili netragom odvedeni. Sudjelujući u koloni sjećanja dugoj 5,5 km  srce mi je bilo ispunjeno tugom, ali i ponosom – poručio je župan Marušić.

Brojni Brođani svih generacija zapalili su lampione u Vukovarskoj ulici u Slavonskom Brodu, a kod spomen obilježja poginulim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve vojne i civilne žrtve Domovinskog rata.