Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
TUŽNA OBLJETNICA

Vukovarski heroj Luka poginuo je tri dana prije svog 20. rođendana

Foto: bpz.hr
Tijekom obrane od napada neprijateljskog zrakoplovstva, u razdoblju od samo nekoliko dana u kolovozu 1991., Luka je oborio četiri aviona

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu obilježena je 30. obljetnica stradanja Luke Andrijanića, jednog od istinskih heroja obrane grada Vukovara.

Sa samo 19 godina, u lipnju 1991. godine, Luka je otišao braniti Vukovar iz rodne Velike Brusnice u Bosni i Hercegovini. Kao pripadnik 4. bojne Treće gardijske brigade pridružio se odvažnoj skupini branitelja Borova naselja. Tijekom obrane od napada neprijateljskog zrakoplovstva, u razdoblju od samo nekoliko dana u kolovozu 1991., Luka je oborio četiri aviona. Ipak, poginuo je 20. rujna 1991. godine, samo tri dana pred svoj 20. rođendan.

U znak sjećanja na hrabrost i žrtvu u obrani domovine, na njegovu su grobu položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak zahvalnosti, poštovanja i trajnog sjećanja na ovog heroja Domovinskog rata. Vijence su položili obitelj poginulog Luke Andrijanića, brigadni general Ivan Raos kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, državni tajnik Špiro Janović kao  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine BPŽ 
Pero Ćosić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu s privremenim pročelnikom Brankom Sabom i drugi.