Deseto izdanje WineOS-a by Graševina Croatica otvoreno je u petak u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, a posjetitelji su u bogatoj ponudi hrane i pića mogli uživati i u subotu. Prvi sajam održan je u prosincu 2014. godine u Arheološkom muzeju u Osijeku, a tijekom sljedećih je deset godina sajam promijenio termin te se, nakon Arheološkog muzeja, Esseker centra, Muzeja okusa i Gradskog vrta, drugu godinu zaredom održava u GC-u OBŽ-a. Otvorenju su uz predsjednika Udruge Dekanter Borisa Ocića nazočili župan Mato Lukić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH, saborska zastupnica Nataša Tramišak, v. d. ravnatelja HAPIH-a Krunoslav Karalić, potpredsjednik HGK Dragan Kovačević te ostali uzvanici.
Rast broja izlagača
– Jubilarni, deseti WineOS savršena je uvertira u novu godinu koja će biti ispunjena brojnim vinskim i drugim manifestacijama na području Osijeka i Osječko-baranjske županije. WineOS je proteklih deset godina zaista postao brend našega grada i županije i drago nam je da ponovno vidimo toliki broj izlagača i posjetitelja. Osječko-baranjska županija pruža snažnu podršku sajmu, ali i vinarima iz naša četiri vinogorja, ponosni smo na njihov rad koji je doprinio razvoju turizma u županiji – kazao je Lukić poželjevši dobrodošlicu svim gostima.
Nataša Tramišak naglasila je kako je WineOS tijekom ovih deset godina postao prepoznatljiva manifestacija koja je izrasla izvan granica RH.
– Čestitam svim vinarima na vrijednom radu i trudu te postizanju vrhunskih rezultata, zbog kojih se možemo pohvaliti izvrsnim vinima. Slavonija itekako ima što pokazati kada govorimo o vinskoj industriji, o kvalitetnim i dobrim vinima, ali i bogatoj turističkoj ponudi. Ukupno 350 vinarija koje se nalaze na području vinske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje govori o našem velikom potencijalu, a svi ćemo nastaviti podržavati ovakve događaje, ali i vinare da se razvijaju i u budućnosti – rekla je Tramišak.
Predsjednik Udruge Dekanter Boris Ocić, u ime organizatora WineOS-a, istaknuo je kako ove godine bilježe rast broja izlagača od 20-ak posto.
– Kada dođete i uvjerite se koliko je ovdje više izlagačkog prostora, koliko je ovdje više izlagača, složit ćete se s nama da smo napravili popriličan iskorak – kazao je Ocić.
Ove godine posjetitelje WineOS-a čekalo je 125 izložbenih mjesta na kojima se, zajedno s pozornicom i drugim lokacijama u dvoranama GC-a, predstavilo više od 150 proizvođača i brendova iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Italije. Kao službeni uvod u jubilej, 3. siječnja u Arheološkom je muzeju održana "Tajna degustacija" za uzvanike.
Zanimljive radionice
Još jedna važna novost vezana uz jubilej sajma jest i pojačana suradnja s Graševinom Croaticom. Udruženje proizvođača vina regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje djeluje od 2012. godine te je i dosad davalo podršku WineOS-u. Ove su godine održane i izvrsne masterclass radionice koje priprema i vodi dvojac projekta Vinski klub, novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović, kao i Wine&Dine radionice Graševine Croatice, na kojima su gosti sljubljivali vina Slavonije i Podunavlja sa sushijem, šaranom u rašljama, kulinom, čvarcima, burgerima, sirom i medom te slasticama. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu organizirala je dvije zanimljive edukativne radionice o tome kako se proizvode vrhunska vina te kako nastaju pjenušava vina, sve uz dobre primjere iz prakse.
Na pozornici su održani vinski razgovori te kulinarski show na kojem su se predstavila četiri vrsna kuhara. Alen Radanović, Osječanin i svjetski prvak pizzaiolo, kreirao je posebnu zimsku pizzu za WineOS, dok je mladi Osječanin Danijel Petrić, koji uglavnom radi na našoj obali, oba dana pripremao slasna i zanimljiva mesna jela.
U suradnji s Orka grupom na pozornicu su stigla dva sjajna kuhara, Nenad Komes i Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji je dvaput dobio Michelinovu zvjezdicu. Komes je pripremao "smash" ćevape uz zanimljive priloge, dok je Srdoč kuhao rižot s pikantnim kobasicama.
Još jedan značajan novitet je WineOS People's Choice, prvi je put publika na sajmu birala svoje favorite te su najbolji proizvodi u pet kategorija dobili nagrade. Za ljubitelje znanja o hrani i vinu pripremljen je i eno-gastro kviz koji je vodio poznati "lovac" Dean Kotiga.