Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 63 pregleda
Najviše Nijemci i Talijani

Za 19 posto bolji rezultati u turizmu za prvih 6 mjeseci 2017. godine

Bio park Divlje Vode
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote 'zelenog zagrebačkog prstena' uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila

Zagrebačka županija tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila je 35.652 turističkih dolazaka što je za 19 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11 posto i to s 57.548 na 64.100.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42.965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 24.186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11.466 domaći gosti.

U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote 'zelenog zagrebačkog prstena' uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

"Ponosni smo što se kontinuirani, višegodišnji rast turističkih dolazaka i noćenja nastavlja i u prvoj polovici 2017. godine", izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji tijekom 2016. godine porastao broj noćenja za 36 posto, a dolazaka za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a veliki utjecaj ima i blizina Zagreba koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni", pojasnila je Rašperić.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma. Intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnije i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, a za koju postoje sve predispozicije.

Kao još jednu snažnu i perspektivnu turističku granu u Zagrebačkoj županiji treba izdvojiti zdravstveni turizam.

"Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu, jedan je od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu. Stoga smo početkom godine krenuli u 43 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja Naftalana koja će zasigurno od 2019. godine, kada će biti dovršeni radovi, znatno utjecati na još bolje turističke pokazatelje za našu Županiju", istaknuo je župan Stjepan Kožić, priopćili su iz Županije.