Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Položen kamen temeljac za prvu POS-ovu zgradu u Belišću

Za 24 POS-ova stana javilo se čak 90 kupaca, a u novi dom mlade obitelji uselit će se već za 15 mjeseci

Foto: Grad Belišće
Počinje gradnja, rekao bih, prva 24 stana, jer ćemo i u budućnosti u suradnji s državom nastojati napraviti sve što je u našoj moći kako bismo olakšali mladima da dođu do nekretnine, ističe Dinko Burić

Položen je kamen temeljac za prvu POS-ovu zgradu u Belišću, u Ulici Antuna Gustava Matoša. Time u Belišću započinje realizacija Programa društveno poticajne stanogradnje Vlade RH. Ujedno, nakon više od 30 godina, u ovom će gradu tako niknuti višestambena zgrada.

Napreduje gradnja Centra za posjetitelje i hostela Zelene staze Dunava i Drave

Velik interes

– Počinje gradnja, rekao bih, prva 24 stana jer ćemo i u budućnosti nastojati napraviti sve što je u našoj moći kako bismo olakšali mladima, u suradnji s državom, s onim što nudi model društveno poticajne stanogradnje, uz iznimno povoljne kamate te kredite na 30 godina za mlade obitelji. Grad Belišće učinio je sve što je bilo u našoj moći – poklonili smo zemljište, na sebe smo preuzeli teret plaćanja svih priključaka te smo financirali cjelokupnu projektnu dokumentaciju – naveo je gradonačelnik Dinko Burić.

Istaknuo je da je ovo samo jedna od 25 mjera koje provode zato da mladi ostanu u Belišću i Slavoniji.

Prvi bi se stanari u belišćansku POS-ovu zgradu mogli useliti već za 15-ak mjeseci.

– Mladi teško mogu do svoje nekretnine te im u tome ponajprije mora pomoći država. Dosad je po modelu POS-a sagrađeno 8300 stanova, ove godine se planira izgradnja još 1000, a u posljednje dvije i pol godine, zahvaljujući subvencioniranim kreditima, 9300 mladih obitelji riješilo je svoje stambeno pitanje. To je prava demografska mjera, što pokazuje i više od 1000 rođene djece u tim obiteljima – istaknuo je ministar Predrag Štromar.

U Belišću svečano obilježena Hanuka Ponose se multikulturalnošću grada

Interes za kupnju stana po POS modelu u Belišću pokazalo je 90 osoba. Potencijalnim će se kupcima uskoro predočiti uvjeti kreditiranja te će se nakon provjere kreditne sposobnosti, u suradnji Grada Belišća i APN-a, sastaviti konačna lista zainteresiranih za kupnju jednog od 24 stana.

Udio grada 3 milijuna

Bit će to zgrada na pet etaža, s liftom i parkiralištem. Investicija je to od 14,5 milijuna kuna, od čega je Grad Belišće iz proračuna izdvojio oko 950.000 kuna. No, Grad se odrekao potencijalnih prihoda pa njegov udio prelazi tri milijuna kuna. 

DRUŠTVENI DOM U KITIŠANCIMA Društveni dom u Kitišancima Završeni radovi i opremanje od 700.000 kuna