Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
program zaštite

Za 44 kulturna dobra stiže četiri milijuna kuna

Tradicijska kuća
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Dodijeljena sredstva koristit će se za konzervatorska i restauratorska istraživanja, izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova

Ministarstvo kulture objavilo je popis odabranih programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2018. godini. Među njima se nalaze 44 programa s područja Zagrebačke županije kojima će biti dodijeljeno 4.098.500 kuna.

šuma zaštita šuma Počela akcija prikupljanja starog papira, najuspješnijim školama nagrada

Riječ je o crkvama, župnim dvorima, samostanima, kapelama i tradicijskim kućama, a dodijeljena sredstva koristit će se za konzervatorska i restauratorska istraživanja, izradu projektne dokumentacije te izvođenje radova.

Najveći iznos od 300.000 kuna odobren je za crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Svetom Ivanu Zelini, po 250.000 kuna odobreno je za crkvu Sv. Petra i Pavla u Novom Mjestu, kompleks crkve Sv. Nikole u Poljanici Bistranskoj te za župani dvor u Rozgi. Odobreno je i 200.000 kuna za dvorac Oršić u Jakovlju, priopćili su iz Županije.

Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, potvrđen je od strane Hrvatskog vijeća za kulturna dobra te odobren od ministrice kulture.

Samobor Zagrebačka županija sve popularnija Broj turističkih noćenja veći za 17 posto