Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Za 70 specijalizacija u Zagrebačkoj županiji 11,6 milijuna eura

Domu zdravlja Zagrebačke županije dodijeljeno 10,556.884,50 eura za 63 specijalizacije, Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije 643.000,00 eura te Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije 416.942,56 eura
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Najveći broj ugovora dobio je Dom zdravlja Zagrebačke županije koja je ujedno jedina županija u Hrvatskoj koja nema opću bolnicu

Svečano potpisivanje i dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima u okviru ograničenog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "C5.1.R3-11 Centralno financiranje specijalizacija" održalo se ovih dana u Ministarstvu zdravstva. Ugovori vrijedni više od 29,5 milijuna eura dodijeljeni su za 190 specijalizacija na razini države u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., među kojima su i 11,616.832,46 eura vrijedni ugovori koji idu u Zagrebačku županiju za 70 specijalizacija. Ugovore je dodijelio ministar zdravstva Vili Beroš.

Tako je Domu zdravlja Zagrebačke županije dodijeljeno 10,556.884,50 eura za 63 specijalizacije, Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije 643.000,00 eura za četiri specijalizacije te Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije 416.942,56 eura za tri specijalizacije.

– Zdravstvena administracija potpuno je svjesna svih izazova koji su pred zdravstvenim sustavom. Rješavanje kadrovskih pitanja jedan je od krucijalnih izazova. Stoga smo napravili napor i osigurali do kraja ove financijske perspektive 922 specijalizacije ukupne vrijednosti 130 milijuna eura – ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pojasnio je i kako je odluka ove Vlade o centralnom povlačenju sredstava za financiranje specijalističkog usavršavanja korak na putu rješavanja kadrovskih pitanja.

Kvaliteta i dostupnost

Ministar Beroš posebno je istaknuo Zagrebačku županiju.

– U ovoj županiji nemamo opću bolnicu i sva specijalistika je na Domu zdravlja. Stoga, što se nameće kao logično rješenje?! Jačanje domova zdravlja – i organizacijski i kadrovski i financijski, kako bi zdravstvena usluga bila dostupnija građanima – rekao je Beroš.

Najveći broj ugovora dobio je Dom zdravlja Zagrebačke županije, jedina županija u Hrvatskoj koja nema opću bolnicu.

– Upravo jačanje izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i jačanje specijalizacija iz primarne zdravstvene zaštite, omogućit će stanovnicima Zagrebačke županije da dobiju jednako kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu kakvu imaju i svi drugi koji na svome području imaju opću bolnicu – rekao je Večeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je centralnim financiranjem specijalizacija omogućilo podizanje kvalitete zdravstvene zaštite, ali i apelirao da se odobrena sredstva što prije isplate zdravstvenim ustanovama kako bi se mogla kvalitetnije provoditi financijska politika unutar ustanova.

– U Domu zdravlja Zagrebačke županije natječaje za specijalizacije odradili smo krajem 2022. godine. Zaposlili smo prošle godine 63 mlada liječnika, a mjesečni izdatak za njihove plaće iznosi oko 150.000 eura. Do potpisivanja ovog ugovora, sredstva za pokriće njihovih plaća i drugih troškova predfinancirala je Zagrebačka županija s 1,350.000,00 eura – rekao je Bergman, pojasnivši kako specijalizacije traju od četiri do šest godina.

I sami financiraju

Podsjetio je i kako Dom zdravlja ima dodatnih 16 specijalizacija iz 2018. godine koje se već financiraju iz EU fondova i 12 koje financira Zagrebačka županija.

– Dakle, u ovom trenutku naš Dom zdravlja ima na specijalizaciji 92 mlada liječnika, a to je ozbiljna i kvalitetna perspektiva za sustav zdravstva u Zagrebačkoj županiji. Za nekoliko godina imat ćemo vrlo kvalitetnu izvanbolničku specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, ali i primarnu zdravstvenu zaštitu jer se najveći dio specijalizacija odnosi upravo na primarnu zdravstvenu zaštitu – zaključio je Bergman.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik rekao je kako je Zavod dobio sredstva za četiri specijalizacije iz oblasti hitne medicine.

– Naša četiri doktora bit će gotova sa specijalizacijom za pet godina – pojasnio je Gajnik. Prema riječima Lea Šunjića, vršitelja dužnosti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ZŽ, dodijeljenim sredstvima omogućuje se financiranje tri specijalizacije iz školske i adolescentne medicine, mikrobiologije te epidemiologije.

PROJEKT približava način funkcioniranja Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije Utrka za nagradu European Enterprise Promotion Awards za 2023. Nacionalni kandidat u kategoriji Podupiranje održive tranzicije EEPA NAGRADA Projekt Zagrebačke županije kandidat za dodjelu „Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2023.“ ŽUPAN Zagrebačke županije Stjepan Kožić ugovore je ovih dana uručio gradonačelniku Grada Vrbovca Denisu Kralju te načelniku Općine Bedenica Slavku Cvrlji najviše za za gradnju prometne i komunalne infrastrukture Gradovima i općinama 2,6 milijuna eura za 99 projekata