Izbornik
Naslovnica Županije
najviše za za gradnju prometne i komunalne infrastrukture

Gradovima i općinama 2,6 milijuna eura za 99 projekata

ŽUPAN Zagrebačke županije Stjepan Kožić ugovore je ovih dana uručio gradonačelniku Grada Vrbovca Denisu Kralju te načelniku Općine Bedenica Slavku Cvrlji
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija dodijelila je bespovratna sredstva za promet i komunalnu infrastrukturu, poduzetničke zone, EU projekte te razvoj infrastrukture

Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja 2,6 milijuna eura bespovratnih sredstava za realizaciju 99 projekata u prometu i komunalnoj infrastrukturi, opremanje poduzetničkih zona, financiranje EU projekata te razvoj infrastrukture u ruralnim područjima. Upravo je ovih dana župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ugovore uručio gradonačelniku Grada Vrbovca Denisu Kralju te načelniku Općine Bedenica Slavku Cvrlji. Ostali ugovori dostavit će se gradovima i općinama, a sva sredstva dodijeljena su temeljem javnih poziva.

Najviše za infrastrukturu
Od spomenutih 2,6 milijuna eura, najviše sredstava odnosno 1,152.400,00 eura osigurano je za gradnju prometne i komunalne infrastrukture za 32 projekta. Za 38 projekata u gospodarstvu osigurano je 773.837,09 eura od čega 270.000 eura za opremanje poduzetničkih zona te 503.837,09 za sufinanciranje EU projekata. S ciljem gradnje i uređenja infrastrukture na ruralnom području dodijeljeno je 663.614,00 eura za 29 projekata.

Župan Stjepan Kožić zahvalio je gradovima i općinama koji osmišljavaju projekte i prijavljuju ih na javne pozive Zagrebačke županije.

– Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije do sada su realizirani brojni projekti, a ovih 2,6 milijuna eura konkretan je nastavak te suradnje s ciljem podizanja kvalitete života i ravnomjernog razvoja cijele županije. Znatna sredstva ulažu se godinama, a svaki uloženi euro višestruko se vraća – kazao je Kožić podsjetivši na 20 godina kontinuiranog ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u Zagrebačkoj županiji u kojima danas posluju mnogobrojne domaće i strane kompanije koje su generator razvoja cijele županije.

– S ponosom možemo istaknuti da su poduzetnici Zagrebačke županije u 2022. godini bili drugi najuspješniji u zemlji po ukupnim prihodima i prosječnoj neto plaći. Zahvaljujući njima proračun Zagrebačke županije kontinuirano raste, a mi onda možemo dati podršku kroz različite vrste potpora poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama civilnog društva, vatrogascima te gradovima i općinama. U ovoj godini radi se o rekordnom iznosu od 12,8 milijuna eura – zaključio je Kožić.

Gradu Vrbovcu dodijeljeno je ukupno 90.000 eura, a gradonačelnik Denis Kralj rekao je kako će im sredstva dobro doći za realizaciju EU projekata koje Grad planira.

Važna pomoć Županije
– U novom razdoblju novca iz Europske unije ima sve više, ali ne radi se o stopostotnom financiranju, zato nam je jako važno da Županija stoji uz nas i sudjeluje u financiraju sredstava koje Grad mora izdvojiti kako bi se projekti realizirali – rekao je Kralj, posebno istaknuvši projekt Interpretacijskog centra Kaj su jeli naši stari.

Načelnik Bedenice Slavko Cvrlja zahvalio je na dodijeljenih 102.142 eura, a pojasnio je kako će se sredstva utrošiti za modernizaciju nerazvrstanih cesta, sanaciju ilegalnog odlagališta otpada te završetak projekta rekonstrukcije zgrade stare škole u Bedenici u kulturni centar.

SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Iz muzeja u Slovačkoj Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku Prvog dana nastave prvašiće je obišao i gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima kako bi ih ohrabrio i poželio im uspješnu godinu Nabava udžbenika i potrebnih materijala Za bolje obrazovanje ove godine već više od 200.000 eura Kako bi se osigurali svi propisani uvjeti za sigurnost polaznika Dječjeg vrtića, na ulazu u parkirališni prostor postavit će se rampa, ističe gradonačelnik Josip Mišković POPOVAČA U vrtić se prijavio veći broj djece pa uređujemo novi prostor