Izbornik
Naslovnica Županije
Iz muzeja u Slovačkoj

Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku

SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina
1/2
Foto: AARON CHOWN/PRESS ASSOCIATION
Od 21. 9. do 29. 10. u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik bit će postavljena djela iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborce

Djela velikog Andyja Warhola, jednog od utemeljitelja pop-arta u svijetu, stižu u Dubrovnik. Izložbu organiziraju Dubrovačko-neretvanska županija i Umjetnička galerija Dubrovnik. Naime, župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina potpisali su sporazum o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola.

Muzej iz Slovačke
Izložbu "Andy Warhol – djela iz kolekcija Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborce", organizira Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik i Muzejom moderne umjetnosti Andyja Warhola iz Slovačke. Na izložbi će biti izložena djela Andya Warhola iz Muzeja moderne umjetnosti Andyja Warhola, i to fotografije te sitotisak na papiru i na platnu.

Izložba, čije će otvorenje biti 21. rujna u 20 sati mapira, predstavlja i profesionalno prikazuje ne samo život i djela Andyja Warhola, već i aktualne trendove u vizualnoj umjetnosti i kulturi, utjecaj etničkog podrijetla umjetnika na njegov rad, utjecaj pop-arta u aktualnoj umjetnosti i srodnim temama. Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart.

Izložba će u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik biti otvorena do 29. listopada.

Andy Warhol rođen je 6. kolovoza 1928. u Pittsburghu (SAD) u obitelji rusinskih imigranata iz sela Miková u blizini Medzilaborca u Slovačkoj. Imao je dvojicu starije braće, Paula i Johna. Njegov otac Andrej Varchola, odnosno Andrew Warhol, bio je radnik i rudar, a njegova je majka Júlia Varcholová, odnosno Julia Warhola, u svoju djecu usadila poštovanje prema vjeri, obitelji i tradicionalnim vrijednostima. Živjeli su vrlo skromno i redovito odlazili na grkokatolička misna slavlja.

Zahvaljujući braći Andyja Warhola, Johnu i Paulu, te Fredu Hughesu kao predstavnicima Zaklade Andy Warhol u New Yorku, i na inicijativu dr. sc. Michala Bycka, muzej u Medzilaborcu osnovan je kao transregionalno specifična institucija tipa muzeja-galerije, a bavi se trenutačnim tendencijama suvremene umjetnosti te posebno životom i radom Andyja Warhola.

Kralj pop-umjetnosti
Osnivanju Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu prethodile su aktivnosti u Maloj galeriji kluba prijatelja umjetnosti povezanoj s podružnicom Vizualne umjetnosti Narodne škole umjetnosti te kasnije u organizaciji Društva Andy Warhol u Medzilaborcu. Tijekom djelovanja tih institucija uključene su osobe, unatoč bivšem političkom režimu, uspjele prikupiti zaista puno različitih materijala i autentičnih dokumenata koji su sad dio kolekcije Zaklade i arhiva Muzeja.

Ministarstvo kulture službeno je osnovalo Muzej 1991. godine, a od 1. travnja 2002. godine o njemu skrbi viša teritorijalna jedinica samouprave Prešov. Muzej moderne umjetnosti Andy Warhol u Medzilaborcu (MMUAW) osnovan je kao prvi muzej na svijetu posvećen kralju pop-umjetnosti. Riječ je o najvećoj kolekciji slika i artefakata Andyja Warhola u Slovačkoj.

Radovi na cestama Grad Vinkovci Stižu pješačke staze, dječja igrališta i zelene oaze igralište KNEŽEVI VINOGRADI Novo igralište s umjetnom travom u partnerstvu s HNS-om CENTAR TROKUT šibenik Centar Trokut koristilo je tijekom tri godine više od 200 tvrtki