Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci

Stižu pješačke staze, dječja igrališta i zelene oaze

Radovi na cestama
Foto: Vinkovci
Gradski čelnici ukazuju na završene projekte, ali i najavljuju nove koji će donijeti novu kvalitetu života

Posljednjih nekoliko godina građani Vinkovaca, kao i posjetitelji grada, mogli su svjedočiti kako su Vinkovci postali veliko gradilište gdje se gradilo i radilo na svakom koraku. Tu se posebno isticao projekt aglomeracije zbog kojega su brojne ulice bile prekopane.

Radi se i dalje

Ipak, i ovaj projekt je u međuvremenu završio tako da su posljednjih nekoliko tjedana pa i mjeseci gradske ulice ostale pošteđene teških strojeva i kopanja.

Međutim, to ne znači da u Vinkovcima i idućih mjeseci neće biti velikih komunalnih radova, što potvrđuje i gradski pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić. Prema njegovim riječima, krajem prošlog mjeseca dovršena je i obnova napuknutih i razbijenih stakala na nadstrešnicama autobusnih stajališta i to na ukupno devet lokacija u gradu. Završena je i redovita obnova horizontalne signalizacije bijele boje, dok bi krajem ovog mjeseca trebali krenuti i radovi na obnovi horizontalne signalizacije žute boje, odnosno bojenje umjetnih izbočina, autobusnih stajališta, invalidskih mjesta i slično. Dujmić kaže kako se ovih dana radi na uređenju pješačke staze u dijelu Vojarske ulice te uređenje nerazvrstane ceste na spoju Vatrogasne i Vojarske, kojom prilikom će na tom dijelu biti sređena javna rasvjeta i oborinska odvodnja. Dovršeno je i uređenje vanjskog okoliša zgrade zatvorene tržnice u vidu parkirališnog prostora, pješačkih staza, javne rasvjete, mjesta za odmor te zelenih površina. Građani će tako prilikom kupnje domaćih proizvoda na novoj tržnici na raspolaganju imati ukupno 36 parkirališnih mjesta. Isto tako vinkovački mališani uskoro će se igrati na šest novih dječjih igrališta, raspoređenih u četiri mjesna odbora.

Zelene oaze

– Projektna dokumentacija je spremna i uskoro bismo trebali započeti s realizacijom tog posla. Riječ je o tri igrališta u MO 12 redarstvenika (kod groblja, na Borincima i u Vrtnom naselju) te po jednom u Centru, na Lapovcima i u MO Kolodvor. Nova igrališta će osim spravama za igru i antistres-podlogama biti opremljena i prostorom za odmor s klupama i/ili stolovima kako bi naši najmlađi na njima zajedno sa svojim roditeljima, bakama i djedovima što ugodnije provodili vrijeme igrajući se – rekao je Dujmić.

Najavio je i kako će Vinkovci uskoro, na ukupno 14 lokacija u gradu, u svih 12 mjesnih odbora, dobiti zelene oaze. Radi se o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 191.140 eura, u sklopu kojeg će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor.

Do 1. listopada svima omogućeno korištenje knjižnice

Poslije gradnje, a onda i opremanja, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci svoja vrata za korisnike, na novoj lokaciji i u novoj zgradi u Ulici kralja Zvonimira, otvorila je u ponedjeljak, 28. kolovoza. Gradnja Gradske knjižnice bio je jedan od kapitalnih i strateških projekata gradske uprave. Kako bi se bolje upoznali sa svojim novim domom, do 1. listopada svima će biti omogućeno, bez obzira na članstvo, korištenje novih usluga knjižnice. Tako će, smatraju u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, građani najbolje doživjeti sve novo što ona nudi. S obzirom na sve što nudi kao i njenu opremu, vinkovačka je knjižnica zasigurno jedna od najmodernijih knjižnica u Hrvatskoj.

Odazvalo se pedesetak mladih volontera koji su bojili, brusili, crtali i radili sve drugo što je trebalo u ovome vinkovačkom parku Odazvalo se pedesetak mladih volontera Htjeli smo urediti klupe, ali došlo je mnogo djece pa smo i bojili Saša Anočić Održan 17. Festival DORF Saša Anočić posmrtno dobitnik nagrade suzbijanje komaraca Borba protiv komaraca u Vinkovcima Rad i redovita tretiranja suzbili su najezdu komaraca