Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Borba protiv komaraca u Vinkovcima

Rad i redovita tretiranja suzbili su najezdu komaraca

suzbijanje komaraca
1/2
Foto: Vinkovci
Prema podacima iz gradske uprave do sada je obavljeno osam larvicidnih tretmana od ukupno deset koliko su za ovu sezonu ugovorili u Upravnom odjelu gospodarstva Grada Vinkovaca

Slavonija i ove godine borbu vodi s najezdom komaraca, a ona je u Vinkovcima ove godine u najvećoj mjeri riješena u korist građana tako da su mali i dosadni napasnici suzbijeni u najvećoj mjeri. Tim povodom oglasio se i Grad Vinkovci, odakle navode kako je u posljednjih nešto više od tri mjeseca odrađeno ukupno 12 raznih tretmana suzbijanja komaraca. Ako se ugrubo računa, dođe se do podatka da su gotovo jednom tjedno službe na terenu i čine sve kako bi se spriječile veće najezde, odnosno kako bi život u ovoj vremenski neobičnoj proljetno-ljetnoj sezoni bio podnošljiv. Prema podacima iz gradske uprave do sada je obavljeno osam larvicidnih tretmana od ukupno deset koliko su za ovu sezonu ugovorili u Upravnom odjelu gospodarstva Grada Vinkovaca.

– Ovom metodom nastoji se uništiti što više ličinki (larvi) i na taj način spriječiti razvoj odraslih jedinki komaraca, što se u godinama koje nisu ekstremne kao ova pokazalo vrlo učinkovitim. Uništavanje larvi posebnim tabletama koje se koriste na vodenim površinama provodi se na obalama Bosuta, Bajeru i Banji, potoku Ervenica te kanalima u kojima se zadržava voda, a samom postupku prethodi redovno praćenje stanja na terenu, odnosno stručni monitoring poznatih lokacija na kojima su uočena najveća gnijezda komaraca – ističu iz gradske uprave.

Dodaju kako je, zahvaljujući kvalitetnom planiranju i pravovremenim reakcijama početkom proljeća avion za zaprašivanje komaraca ove godine iznad Vinkovaca letio samo u jednom navratu, što je pravo čudo, ako u obzir uzmemo količinu padalina i vlažnost u zraku posljednjih mjeseci.

Važnost prevencije nedavno je naglasio i gradonačelnik Ivan Bosančić, ustvrdivši kako bi bez dobre pripreme, odnosno redovnog i planskog uništavanja ličinki na vrhuncu sezone imali dvostruko ili trostruko više komaraca, a samim time i puno veće probleme i troškove. Uz larvicidne tretmane i aviotretiranje u Vinkovcima su protiv komaraca u ovoj sezoni borili i adulticidnim tretmanima, odnosno uništavanjem odraslih jedinki zaprašivanjem iz vozila. Odrađena su tri kruga takvih tretmana.

O realiziranom projektu govorila je zamjenica provincijalne poglavarice iz Đakova, sestra Nikolina Nikolić, koja je podsjetila kako će se ove godine obilježiti 75 godina otkako su sestre u ovoj kući Samostan Milosrdnih sestara svetoga Križa Ovo nije naša kuća, nego kuća svih građana, a vrata su otvorena svima Tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je "Dva sjaja dukata" koju s glumcima šokačkog izričaja priprema redatelj i autor scenarija Marko Sabljaković Zaštitni znak Vinkovaca Po 58. put zasvirat će tambure i predstaviti bogatstvo folklora Vinkovci Vinkovci Mladima će sufinancirati najamninu sa 120 ili 180 eura mjesečno