Izbornik
Naslovnica Gradovi
Samostan Milosrdnih sestara svetoga Križa

Ovo nije naša kuća, nego kuća svih građana, a vrata su otvorena svima

O realiziranom projektu govorila je zamjenica provincijalne poglavarice iz Đakova, sestra Nikolina Nikolić, koja je podsjetila kako će se ove godine obilježiti 75 godina otkako su sestre u ovoj kući
1/5
Foto: Grad Vinkovci
Zadaća nas sestara je da djecu, obitelji, mlade i sve koji rade u ovom gradu podržavamo molitvom, kaže sestra Snježana Kmet. U sklopu projekta pod nazivom "Kuća mira" uređeno je samostansko dvorište

U nizu raznih projekata koji su se proveli, provode se ili je njihova priprema u tijeku, Grad Vinkovci realizirao je i projekt u samostanu Milosrdnih sestara svetoga Križa u Vinkovcima. U sklopu projekta pod nazivom "Kuća mira" uređeno je samostansko dvorište koje je i prostor u kojemu građani mogu pronaći svoj mir.

Otvoreni za sve
O realiziranom projektu govorila je zamjenica provincijalne poglavarice iz Đakova, sestra Nikolina Nikolić, koja je podsjetila kako će se ove godine obilježiti 75 godina otkako su sestre u ovoj kući. Prema njezinim riječima, one su tijekom sveg toga vremena puno toga radile i napravile te da se primjećuje kako se njihov rad cijeni i poštuje u Vinkovcima.

– U ime provincijalne poglavarice sestre Valerije Široki, kao i u ime cijele provincije i sestara koje ovdje žive, želim reći veliko hvala, najprije gradonačelniku, ali i njegovim suradnicima za veliki doprinos u radu i razvoju. Mi ćemo i dalje otvoriti svima vrata kako bi pronašli mir i bili puni duha – rekla je sestra Nikolina.

O realiziranom projektu govorila je i sestra Snježana Kmet, kućna poglavarica zajednice Svetoga Križa u Vinkovcima koja je sada dobila uređeno dvorište. Prema njezinim riječima, vrata samostana uvijek su otvorena za djecu koja se unutar samostana mogu igrati, razgledati, ali i u isto vrijeme upoznati gdje sestre žive i što one rade. Istaknula je i kako brojni građani, različitih godina, dolaze u samostan moliti se i tu ostvariti svoj duhovni mir.

– Samostansko dvorište uređeno je kvalitetno, što nas raduje jer ovo nije samo naša kuća nego kuća svih građana. Ovo je kuća mira, a naša su vrata otvorena svima kojima je potrebno. Zadaća nas sestara je da djecu, obitelji, mlade i sve koji rade u ovom gradu podržavamo molitvom. Ako nema Božjeg blagoslova, uzaludno je sve ovo što smo radili – rekla je sestra Snježana.

U povodu završetka radova na uređenju dvorišta samostan je posjetio i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić sa suradnicima. Istakao je kako je uvijek lijepo biti kod sestara u samostanu jer tu uvijek vlada jedna posebna atmosfera i mir.

– Naša razvojna agencija VIA prepoznala je projekt, a mi smo imali priliku biti partner i pomoći sredstvima kako bi ovaj prostor dobio jedan novi izgled, a mislim da smo u tome uspjeli – rekao je Bosančić.

Vrijedan projekt
Direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA Danijela Slipčević kazala je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 25.000 eura te da projekt sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 7000 eura dok je 12.000 eura uložio Grad Vinkovci kao partner u projektu.

– Moram reći kako mi je iznimno drago što smo prošli i dobili ovaj projekt i iznos za sufinanciranje te što smo ga uspješno proveli. Ovo nije samo fizičko uređenje prostora nego ima puno dublju dimenziju te znatno utječe na razvoj kulturne, društvene i duhovne dimenzije naše lokalne zajednice – zaključila je Slipčević.

PREDSJEDNIK Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga istaknuo je sličnosti dviju vatrogasnih zajednica Učinkovitija i ekonomičnija provedba vatrogasnih djelatnosti Suradnja vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i HVZ-a Osim u glazbi, gosti će moći uživati i u bogatoj ponudi piva i pivskih jela na lokaciji festivala, ali i u brojnim karlovačkim restoranima koji će nuditi različita slana i slatka jela na bazi piva U karlovačkim restoranima nudit će se različita slana i slatka jela na bazi piva 36. Dani piva – dvije pozornice za glazbu, a tu je i pivo, hrana... U DJEČJEM vrtiću bit će mjesta za oko 45 djece, a u zgradi će biti i učionice za glazbenu školu, galerija te uredi za djelatnosti iz područja kulture Ostanak mladih glavni prioritet županijske uprave Obnova zgrade u Rimskoj 19, u kojoj će biti dječji vrtić, koštat će 11,7 milijuna eura