Izbornik
Naslovnica Županije
Učinkovitija i ekonomičnija provedba vatrogasnih djelatnosti

Suradnja vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i HVZ-a

PREDSJEDNIK Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga istaknuo je sličnosti dviju vatrogasnih zajednica
1/3
Foto: SDŽ
Potpisivanje sporazuma upriličeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan Boban istaknuo je da ćemo učiti od najboljih, ali će i njemački vatrogasci imati što naučiti od hrvatskih, osobito što se tiče šumskih požara

Sporazum o suradnji Vatrogasne zajednice pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske vatrogasne zajednice potpisan je u zgradi Splitsko-dalmatinske županije na prijmu koji je župan Blaženko Boban upriličio za rukovodstvo Vatrogasne zajednice pokrajine Baden-Württemberg.

Najbolji u Njemačkoj
Sporazum s njemačkim vatrogascima potpisan je radi učinkovitije i ekonomičnije provedbe različitih vatrogasnih djelatnosti i njegovanja prijateljskih odnosa. Potpisivanju sporazuma nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te visoko izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg predvođeno Frankom Knödlerom.

– Vi predstavljate jednu od najvažnijih institucija vlade pokrajine Württemberg i jedna ste od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica u cijeloj Njemačkoj. Zasigurno ćemo imati što od vas naučiti. Nastavljamo naše višegodišnje prijateljstvo kroz buduću konkretnu suradnju vaših vatrogasnih škola i našega tek izgrađenog nastavnog Središta za vatrogastvo u Vučevici. Koristim ovu prigodu zahvaliti i pohvaliti profesionalce koje ste imali prigodu ranije upoznati, od gospode Kovačevića, Zeca, Mikasa i njihovih suradnika koji su naš čvrsti oslonac u svim kriznim situacijama. Imamo sreću što je predsjednik Predsjedništva Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader istovremeno potpredsjednik Hrvatskog sabora, što se pokazalo navlastito korisnim kod donošenja novog Zakona o vatrogastvu i svekolikoj organizaciji profesionalnog i dragovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj – rekao je Boban posebno izdvajajući ulogu pročelnika županijskog UO za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Damira Gabrića kojemu je iskustvo zapovijedanja za vrijeme Domovinskog rata pomoglo u organizaciji vatrogastva i svih drugih sastavnica naše Civilne zaštite.

Pomogli nakon potresa
Ante Sanader zahvalio je županu za prijem te gostima za dolazak i višednevni boravak u Hrvatskoj. Uz Split I Vučevicu, posjetit će Hvar, Supetar, Dugi Rat, Muć, Koprivnicu itd.

– Vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije su odlučili biti najbolji, a najbolji možete biti samo učeći od najboljih – kazao je Sanader te podsjetio na zajedničku povijest vatrogasnih zajednica SDŽ i Baden-Württemberg. Podsjetio je i da je Gerhard Lai, počasni konzul HVZ-a u Baden-Württemberg, zaslužan za donacije više od stotinu vatrogasnih vozila, a VZ Baden-Württemberg, nakon razornog potresa u Sisku, Petrinji i okolici, poslao je ljude i pomoć, bez da ih je itko pozvao.

– Tako rade braća – naglasio je Sanader. Rekao je kako je Vatrogasna škola pokrajine Baden-Württember gnajbolja u Njemačkoj I Europi, ali da će i naši vatrogasci imati što pokazati svojim kolegama iz Njemačke, posebno kada je riječ o šumskim požarima. Zato govorimo o strateškom partnerstvu od kojega će korist imati vatrogasci iz cijele regije i šire.

Na koncu je Sanader zahvalio županu Bobanu, kojega je upoznao na požarištu još '90. godine, tada kao predsjednika jednog solinskog MZ-a, kasnije solinskog gradonačelnika, kao i njegovu najboljem operativcu Damiru Gabriću i županijskoj razvojnoj agenciji RERA koja je zaslužna za kvalitetnu pripremu dokumentacije potrebne za dobivanje sredstava iz EU fondova za projekt u Vučevici koji je dio šireg projekta Fire spill i Programa Interreg koji se provodi u suradnji s partnerima iz Italije.

Slavko Tucaković naglasio je da je potpisivanje protokola o suradnji s najboljima u Europi važno za naše ukupno vatrogastvo.

Frank Knodler, predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga istaknuo je sličnosti dviju vatrogasnih zajednica, od povijesnih do ustrojbeniih te dugogodišnje prijateljstvo intenzivirano kroz vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj, potvrđeno za nedavnih potresa u Sisku i okolici, sve do današnjih dana.

– Možemo puno učiti od naših kolega u Hrvatskoj. Posebno me raduje buduća suradnja naših vatrogasnih škola i budućeg centra vatrogasne izvrsnosti u Vučevici – kazao je Knödler.

Osim u glazbi, gosti će moći uživati i u bogatoj ponudi piva i pivskih jela na lokaciji festivala, ali i u brojnim karlovačkim restoranima koji će nuditi različita slana i slatka jela na bazi piva U karlovačkim restoranima nudit će se različita slana i slatka jela na bazi piva 36. Dani piva – dvije pozornice za glazbu, a tu je i pivo, hrana... mali grad velikog srca NAŠICE Na manifestaciji Mali grad velikog srca publiku zabavljao Boris Novković U prvih sedam mjeseci 2023. godine zabilježen je prihod od prodaje Dubrovnik Passa od više od 6,3 milijuna eura, što je 364 tisuće eura više nego u cijeloj 2022. godini Jednodnevni, dvodnevni ili trodnevni Dubrovnik Pass Rekordni prihodi jedinstvene ulaznice Dubrovnik Passa