Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovci

Mladima će sufinancirati najamninu sa 120 ili 180 eura mjesečno

Vinkovci
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Predviđeno je sufinanciranje troškova stanovanja za najviše 10 korisnika, i to za sedam mladih obitelji s djecom, dvije mlade obitelji bez djece i za jednu mladu osobu

Na web stranici Grada Vinkovaca objavljen je javni poziv mladim obiteljima i mladima s prebivalištem na području grada, koji imaju slobodno ugovorene najamnine s najmodavcima, za podnošenje prijava za sufinanciranje troškova stanovanja tijekom 2023. godine. Kako pojašnjavaju u Gradu, riječ je o pilot-projektu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kojim je Gradu Vinkovcima za tu namjenu odobren iznos nešto manji od 20.000 eura.

Pomoć mladima

Pojašnjavaju da je predviđeno sufinanciranje troškova stanovanja za najviše 10 korisnika, i to za sedam mladih obitelji s djecom, dvije mlade obitelji bez djece i za jednu mladu osobu. Inače. Za mladu obitelj s djecom riječ je o iznosu od 180 eura mjesečno te najviši odboreni iznos može biti 2160 eura za 12 mjeseci, a odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine. Za mladu obitelj bez djece i mladu osobu iznos je 120 eura mjesečno, odnosno 1440 eura za 12 mjeseci.

Kako se navodi u pozivu, korisnici sufinanciranja troškova stanovanja po ovom javnom pozivu mogu biti mlade obitelji i mladi koji prebivalište u Vinkovcima imaju najmanje godinu dana prije podnošenja prijave te ispunjavaju ostale propisane uvjete. Prihvatljivi troškovi za sufinanciranje uključuju troškove stanovanja mladih obitelji i mladih s prebivalištem na području grada Vinkovaca najmanje godinu dana prije podnošenja prijave. U prihvatljive troškove stanovanja ne ulaze troškovi korištenja garaže, posebno plaćeni izdaci za korištenje telefona i interneta, porezi i slično.

"Sufinanciraju se troškovi stanovanja korisnicima koji imaju slobodno ugovorene najamnine s najmodavcima fizičkim osobama te koji ugovorom ovjerenim kod mjerodavnog tijela i prijavljenim Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi dokažu postojanje podstanarskog odnosa u stambenom objektu koji se nalazi na području grada Vinkovaca", stoji u pozivu.

Važna je stavka i da korisnici s najmodavcem ne mogu biti srodnici po krvi u ravnoj liniji kao ni vlasnici ili suvlasnici trgovačkog društva ili obrta koji je najmodavac stana.

Obrasci dokumenata

Korisnici su obvezni prijaviti svaku promjenu u roku od 15 dana od dana nastanka okolnosti koja utječe na korištenje priznatog prava. Na web stranici Grada, u objavljenom pozivu, može se vidjeti i koji su sve dokumenti potrebni da bi se zainteresirani prijavili na poziv. Objavljeni su i obrasci dokumenata koje treba ispuniti kao i adresa i broj telefona na koji se mogu dobiti dodatne informacije. Poziv će biti otvoren do 27. listopada, odnosno do iskorištenja sredstava, s time da je moguća promjena omjera u pojedinoj kategoriji od prije navedenoga ako se tijekom poziva za to ukaže potreba.

Osnovna škola "Antun Gustav Matoš" Vinkovci Odobreni novi vrijedni projekti u Vinkovcima Kreće provedba projekta Zajedno u sportu i Opremanje muzeja Godišnjak ogranka Matice Hrvaske Nova edicija Predstavljen 40. broj Godišnjaka ogranka Matice Hrvaske vinkovci Grad Vinkovci pokrio troškove nastale zbog nevremena