Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
vinkovci

Grad Vinkovci pokrio troškove nastale zbog nevremena

Foto: Vinkovci
Do kraja prošloga tjedna sve prijavljene štete na području Vinkovaca nastale tijekom nevremena trebale su biti isplaćene, i to u 100-postotnom iznosu

Nevrijeme i orkanski vjetar koji su sredinom srpnja pogodili istok Hrvatske zahvatili su i Vinkovce, ali ipak ne u toj mjeri kao neka okolna mjesta i općine. Potvrdio je to i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je u više navrata govorio o štetama nastalim na području grada, ali i koracima koje je poduzela gradska uprava kako bi se što prije i kvalitetnije sanirale nastale štete.

Oštećeno 65 objekata

Prema njegovim riječima, Vinkovce je nevrijeme dotaklo u samo u jednom dijelu grada u kojem su stambeni objekti pretrpjeli određene štete, ali i da se nastala šteta ne može usporediti sa susjednim općinama koje su stradale praktički u cijelosti.

– U tom smislu, a po prijavljenom broju šteta, u razgovoru sa županom naš grad nije imao uvjete za proglašenje elementarne nepogode. Naime, tek šteta utvrđena na 30 posto objekata element je za proglašenje prirodne nepogode. Kako Vinkovci imaju oko 15.000 objekata, a oštećenja su utvrđena na ukupno 65, svima je jasno da mi nismo imali uvjete u tom pogledu. Ne manje važno, do ovog trenutka, osim nekoliko telefonskih kontakata, nismo zaprimili ni jedan zahtjev za naknadu štete kod naših OPG-ovaca, odnosno tvrtki na poljoprivrednim površinama, a prema procjenama teško da će i tu biti 30% – rekao je Bosančić.

Kazao je i kako će sve prijavljene štete do kraja prošloga tjedna biti isplaćene, i to u 100-postotnom iznosu prikazane kroz račune. Pojasnio je da, ako su sugrađani dizali materijal u tvrtkama, novac će biti plaćen tvrtkama, a ako imaju račune, isplata će ići izravno na tekući račun, dakle cijeli iznos štete koju su imali. Prema procjenama, štete na obiteljskim kućama u Vinkovcima bit će oko 30.000 eura.

Kazao je i kako se u javnosti Vinkovce nakon nevremena povezivalo s okolnim općinama pojašnjavajući kako je on kao gradonačelnik zadužen isključivo za Grad Vinkovce te da nema nikakve ingerencije ni nad jednom općinom niti ima bilo kakve ovlasti nešto napraviti ili poduzeti. Istakao je da su Vinkovci tu da pomognu koliko god mogu.

– To je političko lešinarenje. Kad se dogode ovakve ili slične krize, uvijek se pojave takvi koji koriste tuđu muku kako bi profitirali u političkom smislu. Ali moraju znati da takvi populistički postupci, koji koriste tuđu nesreću, ne mogu donijeti dobro. Žao mi je što uopće postoje u medijskom prostoru ljudi koji su spremni raditi takve stvari – rekao je Bosančić.

Odrekli se regresa

Prokomentirao je i razmjere štete kao i korake koji su proteklih dana učinjeni da se iste saniraju rekavši kako u početku nitko nije bio svjestan razmjera štete, ali i da se napravilo maksimalno koliko se moglo. Naglasio je kako je gotovo cijela županija stradala i da je u istom trenutku pomoć trebala svima.

Zahvalio je i svim djelatnicima gradske uprave i Agencije koji su razumjeli ovaj trenutak i odrekli se regresa od 200 eura. Ukupan iznos od 40.000 eura bit će uplaćen susjednim općinama Stari Jankovci, Privlaka, Andrijaševci i Ivankovo, svakoj po 10.000 eura, s ciljem pomoći obiteljima čije su kuće najviše stradale.

VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena Dan grada svojim dolaskom uveličao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Grad Vinkovci Vinkovci dobili najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem Nova knjižnica bit će kulturno središte grada, a otvaramo i novu tržnicu