Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci

Vinkovci dobili najmoderniju knjižnicu u Hrvatskoj

Dan grada svojim dolaskom uveličao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković
1/6
Foto: Vinkovci
Vinkovci su u posljednjih godinu dana ostvarili sjajne rezultate, dovršeni su veliki i važni projekti, zaslužen je status ITU grada i urbanog središta što će osigurati dodatnih 22 milijuna eura...

Grad Vinkovci i Vinkovčani nizom događanja i manifestacija obilježili su Dan grada koji je i ove godine u grad privukao veliki broj gostiju, ali i uzvanika. Ipak, središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada bilo je svečano otvorenje Gradske knjižnice i čitaonice koja je izgrađena na istom mjestu na kojem se dogodio najveći kulturocid u novijoj hrvatskoj povijesti.

Kapitalni projekt

Ključeve nove zgrade najmodernije knjižnice u zemlji koja prema svim standardima stoji uz bok najsuvremenijim europskim knjižnicama ravnateljici Vedrani Lugić zajedno su uručili premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Ivan Bosančić. Impresivno zdanje koje se prostire na četiri i pol tisuće kvadratnih metara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo ukupno 55 milijuna kuna (7,3 milijuna eura), novi je centar kulture, multimedije i cjeloživotnog učenja ovog dijela Hrvatske.

– Ovaj projekt Vlada RH podržala je snažno tijekom niza godina i u zajedničkoj suradnji s Gradom i Ministarstvom kulture i medija došli smo konačno do ovoga trenutka kada je objekt u potpunosti gotov i bit će otvoren za građane za nekoliko dana. Prisjetiti se 1991. godine kada je u brutalnoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, u jeku Domovinskoga rata uništena ova knjižnica, kada su uništeni originalni spisi djela Josipa Kozarca, uistinu je to bio ne samo libricid nego kulturocid koji se dogodio Hrvatskoj – rekao je Plenković.

Govoreći o Vinkovcima, danas gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako su Vinkovci u posljednjih godinu dana ostvarili sjajne rezultate, dovršeni su veliki i važni projekti, zaslužen je status ITU grada i urbanog središta, što će u idućem periodu osigurati dodatna 22 milijuna eura za provedbu novih projekata, kreće se u izgradnju novog vrtića i poduzetničke zone, a gospodarstvo je ostvarilo rekordne brojke.

– Voljeli smo našu knjižnicu u kojoj su generacije prije provodile vrijeme, stvarale svoje živote, ljubavi, karijere i u jednom trenutku je sve stalo. Tri desetljeća je bilo tako, a danas se možemo ponositi prekrasnom zgradom koja je ispred svog vremena. Nova vinkovačka knjižnica niknula je kao simbol hrabrosti i upornosti slavonskog čovjeka, a konačna pobjeda nad tamom bit će dječji smijeh na njezinim hodnicima, sati proučavanja gradiva na studijskom odjelu i svaka posuđena knjiga na ovom istom mjestu gdje smo to nekada činili. Zahvaljujem mom timu, svima koji su sve ovo vrijeme boravili ovdje i nosili ovaj projekt, živjeli s njim – rekao je Bosančić.

Nagrade zaslužnima

Nova zgrada vinkovačke knjižnice osmišljena je s ciljem da Vinkovčani svoju knjižnicu prihvate kao novi zajednički dnevni boravak, u koji će uvijek rado dolaziti i u kojem će se u svakom trenutku ugodno osjećati. Tako će uz posudbene i studijske odjele nova knjižnica sadržavati i posebne prostore za mlađu i stariju djecu, igraonice i radionice, prostor za arhivu, multimediju, caffe bar i brojne druge pogodnosti. Zahvaljujući modernoj informatičkoj opremi te RFID sustavu za automatizaciju knjižničnog poslovanja, u novom će objektu čak 6500 korisnika i ostalih građana samostalno moći zadužiti i razdužiti građu, 3D printati, birati između kontakta s informatorom ili samostalne posudbe i slično, jer će informatički i funkcionalno cijeli sustav biti u korak s najsuvremenijim ustanovama ovakvoga tipa. Inače, stara vinkovačka knjižnica izgorjela je do temelja nakon što je u noći 16. na 17. rujna 1991. godine pogođena agresorskim projektilima. Te kobne večeri izgorio je cjelokupan knjižni fond od čak 85.000 svezaka knjiga. Izgorjela je i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca. U povodu Dana grada održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća grada Vinkovaca na kojoj su dodijeljena i godišnja priznanja za iznimna postignuća. Zlatnu plaketu "Grb Grada Vinkovaca" zaslužili su Udruga Mladi protiv gladi, tvrtka Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma podružnica Vinkovci, Damjan Marguč, Tamburaški sastav Bosutski bećari, Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te Teniski klub Vinkovci.

VAŽNO JE ulaganje u službe koje su osposobljene i usmjerene na spašavanje ljudskih života i imovine. Ako je spasilac spreman i opremljen, tada će vrlo lako pomoći unesrećenima Javna vatrogasna postrojba Vinkovci Od prvog trenutka angažirani su na uklanjanju posljedica nevremena Ukupno ostvareni prihodi vinkovačkih tvrtki rasli su za 33,50% u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem Nova knjižnica bit će kulturno središte grada, a otvaramo i novu tržnicu U Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihova poslovnog ciklusa Fokus na razvijanje gospodarstva Inkubaciju prošlo 85 tvrtki: Nastojimo im omogućiti što kvalitetnije uvjete za rad