Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

Centar Trokut koristilo je tijekom tri godine više od 200 tvrtki

CENTAR TROKUT
1/3
Foto: CENTAR TROKUT
"Ono što nam je bio fokus od samog početka jest da ne budemo jedino coworking prostor za poduzetnike, već da pokušamo okupiti sve elemente koji su potrebni kako bi poduzetnici pronašli sve što im je potrebno"

Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik d.o.o. otvorio je vrata 2020. s ciljem pokretanja poduzetničkog inkubatora i coworking prostora.

Trokut d.o.o. se nalazi u Šibeniku, u Ul. Velimira Škorpika 7. Prostire se na dvije etaže ukupne površine 2084 metara četvornih. Za izgradnju centra Grad Šibenik osigurao je 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU te ostatak financirao vlastitim sredstvima.

Prekvalifikacije

– Trokut je otvoren u listopadu 2020., tijekom pandemije, ali interes za njega postoji od prvog dana i zadovoljni smo kako se prostor popunjava. S obzirom na to da je Trokut Šibenik prva poduzetnička institucija ovog tipa na području županije, cilj nam je bio djelovati na nekoliko razina. Prva je edukacija, odnosno osvješćivanje javnosti koja je naša uloga i na koji način želimo biti tu za građane. Tu smo prvenstveno radili radionice koja su se pokazale potrebnim za vrijeme pandemije poput radionica za platforme Zoom i Teams, za Javascript programiranje i sl. Dodatno smo se htjeli usmjeriti na mlade nezaposlene osobe kako bi mogle pronaći posao u Šibeniku. To smo i uspjeli putem naše Trokut NEET Akademije, na kojoj su se mladi tijekom šest mjeseci prekvalificirali u zanimanja poslovnih IT analitičara, full stack developera i za data science i potom uspješno pronašli posao u tvrtkama koje nisu u Šibeniku, ali rade iz Trokut Šibenika – kaže Diana Mudrinić, direktorica Trokuta Šibenik.

U periodu od manje od tri godine Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik d.o.o. ispunio je očekivanja i u potpunosti "napunio" uredski prostor stanarima, ali i raznim aktivnostima.

– Što to znači u brojkama? Nakon šest mjeseci rada povećali smo kapacitete open space dijela coworkinga za 50%, a danas smo na 250% kapaciteta od inicijalno planiranog. Do sada je usluge coworking prostora koristilo više od 200 tvrtki iz cijelog svijeta, od Amerike, Kolumbije do Engleske i Latvije – govori Mudrinić.

Među brojnim aktivnostima ističe kako su pokrenuli prvi Ured za digitalne nomade, edukaciju u području STEM-a za najmlađe tzv., STEM kamp Trokutići, prvi inkubatorski program za poduzetnike u regiji, održali ujedno i prvi Hackathon od 24 sata.

– Pokrenuli smo i moj osobno najdraži projekt prekvalifikacije mladih – Trokut NEET Akademija. Nedavno smo otvorili i Trokut Ured 22 – to je virtualni ured u kojem smo na jednom mjestu objedinili odgovore na sve upite poduzetnika. Pitanja koja su nam postavljena pokrivaju razna područja, od pravnih subjekata, inovacija, računovodstvenih pitanja pa sve do digitalnih nomada.

Sigurno mjesto

Dodaje kako svaki mjesec održavaju meetupe na razne teme koje su aktualne za korisnike. Često im u goste dolaze učenici.

– Ono što nam je fokus bio od samog početka jest da ne budemo jedino coworking prostor za poduzetnike, već da pokušamo okupiti sve elemente koji su potrebni kako bi poduzetnici pronašli sve što im je potrebno. To, naravno, uključuje radno mjesto, radnu okolinu, pojedince sličnih interesa, jedno sigurno mjesto u kojem mogu obavljati svoj posao. S druge strane, mi im dodatno nudimo podršku u vidu savjetovanja i pomoći oko npr. financijskih pitanja, prijava na EU fondove i, naravno, Trokut Ured 22 – kaže Mudrinić.

Održali su i svoju prvu ICT Think Future konferenciju koja je okupila dizajnere, developere, programere, entuzijaste i sve one koji žele znati nešto više o svijetu koji tehnologija omogućuje. Tijekom tri dana preko pozornice šibenskog centra za nove tehnologije prodefiliralo je 12 predavača kroz deset predavanja i jednu panel raspravu.

– Svi oni na sebi svojstven način otvorili su svijet vrlih novih tehnologija koje su na velika vrata stigle i u Šibenik. Tijekom rada dobili smo sjajnu podršku od samih poduzetnika, ali i od Grada Šibenika. Tijekom prošle godine od Grada smo dobili na upravljanje dodatna dva poduzetnička kompleksa. Tako da danas, kada govorimo o Trokutu, ne govorimo samo o IT i coworkingu već o Centru poduzetništva koji sada uključuje 100 aktivnih tvrtki i više od 6000 metara kvadratnih – poručila je Diana Mudrinić.

Šibenik javni prijevoz šibenik Renesansa javnog prometa u Šibeniku, putnika je sve više tvrđava Barone šibenik Šibenik je zahvaljujući Tvrđavi kulture postao svjetska pozornica Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima nazočio je završnoj konferenciji i svečanom otvaranju studentskog doma Palacin Smještaj i prehrana na istoj lokaciji Burić: Otvaranjem doma Šibenik je ojačao poziciju visokog učilišta