Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

Šibenik je zahvaljujući Tvrđavi kulture postao svjetska pozornica

tvrđava Barone
1/2
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
U obnovljenim tvrđavama Barone i Sveti Mihovil nastupaju brojne svjetske i domaće zvijezde, a Ljetno kino prikazuje sve filmove iz Pule

Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove Tvrđave kulture u Šibeniku, na pozornice šibenskih tvrđava dovela je najprestižnija imena iz svijeta glazbe, filma i ostalih umjetnosti, a Šibenik etablirala kao nezaobilazno mjesto kulturnih događaja.

Zahvaljujući tome, proglašena je ženom godine po izboru časopisa Zaposlena. Na čelu je Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik od njezina osnutka 2016. godine. Javna ustanova upravlja povijesnim spomenicima u Šibeniku, s naglaskom na fortifikacijski kopneni sustav, što znači da je odgovorna za upravljanje tvrđavama Sveti Mihovil, Barone i Sveti Ivan. Tome treba dodati i Kuću umjetnosti Arsen kao i Hrvatski centar koralja prije dva mjeseca otvoren na otoku Zlarinu, koji pripada Gradu Šibenku.

– Kao tim počeli smo raditi još 2014. godine, dva mjeseca uoči završetka obnove Tvrđave sv. Mihovila, koja je jedan od prvih i najvećih projekata obnove kulturne baštine iz pretpristupnih fondova EU. Bili smo odjel unutar Muzeja grada Šibenika s ciljem da preuzmemo sve sadržaje na tvrđavi i nastavimo s operativnim djelovanjem, upravljanjem, osmišljavanjem programa itd. Od tada do danas sudjelovali smo u projektima i dobili na upravljanje još četiri kulturne infrastrukture pa smo danas jedna od najviše multidisciplinarnih ustanova u RH. Svaka od njih je različita i ima svoje sadržaje i programe – kaže Gorana Barišić Bačelić.

Objašnjava kako je rad ustanove podijeljen na četiri glavna stupa i sve se ostalo na njih nadovezuje.

– Tu spadaju istraživanje i interpretacija kulturno-povijesne baštine, dakle povijesna, arheološka, arhivska istraživanja. Što se tiče prezentacije, mnogo koristimo suvremenu tehnologiju i osmišljavamo program koji imamo na našim lokacijama: velikoj pozornici na Tvrđavi sv. Mihovila, pozornici na tvrđavi Barone, Kući umjetnosti Arsen s njenom multifunkcionalnom dvoranom i cjelogodišnjim programom. Potom, tu je međunarodna suradnja i projekti kojima pokušavamo pozicionirati našu ustanovu kroz različita partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, osmišljavajući nove projekte, ulaganja, nadgradnje. Usto, snažno se kroza sve to provlači edukacija, imamo jako puno edukativnih programa. Orijentirani smo prema školama, vrtićima, odnosno razvoju publike – govori Gorana Barišić Bačelić.

Šibenik je upravo zbog raznolikog sadržaja, prije svega koncerata na tvrđavama, i ovoga ljeta zanimljiv mnogobrojnim ljubiteljima glazbe, koji dolaze i zbog jedinstvenoga koncertnog ugođaja na šibenskim tvrđavama. Tvrđava Barone tradicionalno je postala pozornicom za jazz glazbenike, dok se na Svetom Mihovilu, gdje stane gotovo tisuću ljudi, priređuju koncerti popularnih glazbenika iz Europe i Hrvatske.

Noć tvrđava

– Već smo velik dio ovoljetnog programa, koji je počeo početkom svibnja, i prošli. Započeli smo i novi EU projekt Noć tvrđava, kojemu je za cilj popularizirati našu fortifikacijsku baštinu. To je bio međunarodni događaj, nakon kojega smo krenuli s koncertima – kaže Gorana Barišić Bačelić.

Na tvrđavi Barone cijelo se ljeto održava Barone jazz festival. Koncerti će se održavati tijekom kolovoza. Nastupit će Vedran Ružić, Balkan Zoo feat. Nina Ćorić, Filip Pavić kvartet itd.

– Na Baroneu kontinuirano već niz godina imamo i Ljetno kino. Projekcije su srijedom, a tijekom kolovoza slavimo domaći film te prikazujemo sve ono što se prikazalo na ovogodišnjem, jubilarnom, 70. Pulskom filmskom festivalu. Neke od filmova već smo prikazali u Kući umjetnosti Arsen, to je naše cjelogodišnje art kino. Koncept nam je takav da kad god možemo uz prikazivanje filma imamo gostovanje nekog od filmske ekipe: scenarista, redatelja, glumaca, producenta itd. Tako će biti i ovoga ljeta – najavljuje Gorana Barišić Bačelić.

Na Tvrđavi svetog Mihovila ovoga je ljeta već održano nekoliko fantastičnih koncerata koji su okupili brojnu publiku iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Nakon Pariza u Šibenik

– Cilj nam je Tvrđavu sv. Mihovila profilirati kao destinaciju dobre glazbe i na tome radimo godinama. Stekli smo dobru reputaciju. Prošlog petka imali smo finale Šibenik dance festivala na koji dolazi izraelski Asylum by Ram Be'er, jedna od vodećih plesnih skupina na svijetu. Dolaze u Šibenik nakon gostovanja u Parizu, gdje su imali četiri rasprodane predstave. Nakon toga imamo i nekoliko premijernih nastupa u Hrvatskoj. Bonobo je već rasprodan, a poslije njega je Benjamin Clementine, fantastičan izvođač kojega je jako teško dobiti, osebujan britanski glazbenik, multiinstrumentalist, pjesnik i glumac. Dolazi nam potom Parni valjak, a veselimo se što smo domaćin festivala Ship, koji će se održati sredinom rujna. Prvi ga put organizira nedavno osnovan Ured za izvoz glazbe Hrvatske. Bit ćemo domaćini brojnim glazbenicima iz cijelog svijeta. Taj događaj uključuje konferencijski dio i koncertni dio na kojemu će se imati priliku predstaviti glazbene nade iz zemlje i svijeta – kaže Gorana Barišić Bačelić.

Kuća umjetnosti Arsen ljeti je dom različitim događajima koji se odvijaju tijekom dana.

– U Šibeniku se održava Supertoon festival, odnosno Festival animiranog filma koji gostuje u Arsenu s jednom instalacijom "Dislokacije" koja obrađuje temu migracije – govori Gorana Barišić Bačelić.

Tijekom ljeta u Kući umjetnosti održavaju se radionice, ali prava Arsenova sezona počinje krajem rujna i traje do konca lipnja. Izmjenjivat će se koncerti, predstave, kinoprojekcije, ali o tome više kada dođe vrijeme.

Premijer Andrej Plenkovic sa suradnicima nazočio je završnoj konferenciji i svečanom otvaranju studentskog doma Palacin Smještaj i prehrana na istoj lokaciji Burić: Otvaranjem doma Šibenik je ojačao poziciju visokog učilišta Upravo smo završili projekt Hrvatskog centra koralja na Zlarinu koji obuhvaća revitalizaciju zaštićenih objekata Rekorder po korištenju fondova Šibenik je u 10 godina povukao milijune bespovratnih sredstava Razgovaralo se i o projektu uspostave Centra za mlade. Predavači su bili Ante Galić, Slobodan Tolić i Josip Jurić Učili ih o radu uprave Predstavnici Grada predavali su u Ekonomskoj školi