Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nabava udžbenika i potrebnih materijala

Za bolje obrazovanje ove godine već više od 200.000 eura

Prvog dana nastave prvašiće je obišao i gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima kako bi ih ohrabrio i poželio im uspješnu godinu
1/2
Foto: Zaprešić
Početak škole posebno je značajan prvašićima, kojih je 217 – 93 u OŠ Ljudevita Gaja, 86 u OŠ Antuna Augustinčića, 20 u OŠ Kupljenovo te 18 u PŠ Jablanovec

Zaprešićke osnovne škole spremne su dočekale početak nove školske godine, a kako bi olakšali učenicima i njihovim roditeljima, u Gradu Zaprešiću kažu da su se i ove godine pobrinuli za nabavu udžbenika i potrebnih materijala, koji su učenike dočekali prvog nastavnog dana.

Fotonaponska elektrana
Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Alan Labus na prošlotjednoj konferenciji za medije, nabava udžbenika financirana je sredstvima državnog proračuna, dok je 130.000 eura za nabavu drugog obrazovnog materijala, odnosno radnih bilježnica (bez dodatnog pribora, radnih listova i materijala) te radnog materijala za tehničku kulturu osigurao Grad Zaprešić. Istaknuto je da pravo na dodjelu drugih obrazovnih materijala, pod uvjetom da to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi, imaju svi učenici osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zaprešić (Osnovna škola Antuna Augustinčića, Osnovna škola Ljudevita Gaja i Osnovna škola Kupljenovo), ali i učenici koji polaze osnovne škole drugih osnivača, a imaju prebivalište na području Grada Zaprešića.

– Početak školske godine posebno je značajan malim prvašićima, kojih je ove godine upisano ukupno 217 (93 u OŠ Ljudevita Gaja, 86 u OŠ Antuna Augustinčića, 20 u OŠ Kupljenovo te 18 u Područnu školu Jablanovec) – ističu u Gradu.

Njih je prvog dana nastave obišao i gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima kako bi ih ohrabrio i poželio im uspješnu godinu, ali i podijelio prigodne poklone koje je za njih pripremio Grad.

– Grad Zaprešić kontinuirano radi na unapređenju kvalitete uvjeta obrazovanja, pa je i u ovoj godini dosad izdvojeno više od 200.000 eura za kapitalna ulaganja u osnovne škole – istaknuo je zamjenik Labus.

Tako je na krovu Osnovne škole Ljudevita Gaja, u sklopu projekta Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju postavljena fotonaponska elektrana. Osim toga, izgrađena je učionica na otvorenom, a postavljanjem ograde zapadno od škole u cijelosti je ograđeno školsko dvorište. Također, opremljen je kabinet za domaćinstvo, a završava se sanacija dvaju sanitarnih čvorova za učenike predmetne nastave te postavljanje rasvjete na igralištu. Na zapadnom dijelu Osnovne škole Antuna Augustinčića izmijenjena je stolarija te je također postavljena rasvjeta na košarkaškom igralištu, Područna škola Pojatno dobila je učionicu na otvorenom, a u Područnoj školi Jablanovec ugrađeni su protuprovalni sustav i videonadzor.

Subvencije javnog prijevoza
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak poručila je kako Grad Zaprešić kontinuirano potiče obrazovanje i nagrađuje znanje, pa su redovito u proračunu osigurana sredstva za poticajne nagrade i priznanja najboljim učenicima te dodjelu stipendija srednjoškolcima i studentima.

Podsjetila je i na subvencije javnog prijevoza. Učenicima srednjih škola Grad subvencionira cijenu mjesečne učeničke karte, i to za javni cestovni prijevoz ZET-om na relacijama Zaprešić – loko u iznosu od 15,93 eura ili 52 posto pune cijene karte (puna cijena karte je 30,53 eura) te Zaprešić – Zagreb u iznosu od 22,56 eura ili 55 posto pune cijene karte (puna cijena karte je 41,14 eura). Učenicima srednjih škola koji ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza iz državnog proračuna u 75-postotnom iznosu ukupne cijene karte Grad sufinancira preostalih 25 posto iznosa. Isto tako, subvencionira se javni željeznički prijevoz na relaciji Zaprešić – Zagreb u iznosu od 7,66 eura (puna cijena karte je 29,46 eura). U okviru pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske učenici srednjih škola mogu ostvariti pravo na stopostotno financiranje prijevoza iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kažu u Gradu.

SPORAZUM o suradnji na realizaciji izložbe radova Andyja Warhola potpisali su župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina Iz muzeja u Slovačkoj Fotografije i sitotisak Andyja Warhola na izložbi u Dubrovniku Predsjednik DVD-a Komuševac Dario Perčec ponosan je na izuzetno visok odaziv mještana na ovu važnu akciju Riješen dugogodišnji problem s krovištem doma DVD-a Svi seljani koji su mogli uključili su se u radnu akciju popravka krovišta Kako bi se osigurali svi propisani uvjeti za sigurnost polaznika Dječjeg vrtića, na ulazu u parkirališni prostor postavit će se rampa, ističe gradonačelnik Josip Mišković POPOVAČA U vrtić se prijavio veći broj djece pa uređujemo novi prostor