Izbornik
Naslovnica Gradovi
POPOVAČA

U vrtić se prijavio veći broj djece pa uređujemo novi prostor

Kako bi se osigurali svi propisani uvjeti za sigurnost polaznika Dječjeg vrtića, na ulazu u parkirališni prostor postavit će se rampa, ističe gradonačelnik Josip Mišković
1/2
Foto: Popovača
Grad Popovača i za sljedeću školsku godinu osigurao je brojne potpore za učenike, od subvencioniranja domova do javnog prijevoza i udžbenika

Intenzivno se provode radovi na uređenju objekta u središtu Popovače za potrebe dodatnih prostora Dječjeg vrtića Popovača, a kako bi se osigurali uvjeti za prijem u vrtić sve novoprijavljene djece s ovog područja.

Hitno rješenje

– S obzirom na to da se na natječaj za upis djece u vrtić u idućoj novog pedagoškoj godini prijavio znatno veći broj djece nego što postojeći kapaciteti Dječjeg vrtića Popovača mogu podnijeti, pristupilo se pronalaženju hitnog rješenja kako bi se mogli primiti svi novi polaznici. Kao najprihvatljiviji prostor za to pokazala se nekretnina uz gradsku upravu u središtu Popovače, koju je Grad kupio prošle godine, te se pristupilo njezinu preuređenju kako bi se zadovoljili svi zakonom propisani prostorni, odnosno pedagoški uvjeti. Na objektu je izmijenjena vanjska stolarija, u tijeku je zamjena krovišta i svih instalacija, izvršena je rekonstrukcija i uređenje unutarnjih zidova kako bi se prostorije prilagodile potrebama djece, uređuju se sanitarni čvorovi i čajna kuhinja kao i pristupna pješačka staza. Kako bi se osigurali svi propisani uvjeti za sigurnost polaznika Dječjeg vrtića, na ulazu u parkirališni prostor postavit će se rampa – ističe gradonačelnik Josip Mišković. Kako napominje, osiguravanje dodatnih prostora za potrebe organizacije rada s dvije najstarije skupine Dječjeg vrtića u ovom objektu privremeno je rješenje, budući da se intenzivno radi na projektu izgradnje novog vrtića.

Grad Popovača i za iduću školsku godinu osigurao je brojne potpore za učenike. Nastavlja se sufinanciranje troškova smještaja učenika srednjih škola u učeničkim domovima u iznosu od 15 posto, a isto će toliko iznositi i subvencija troškova mjesečne karte za prijevoz vlakom, odnosno autobusom.

Karte za vlak i autobus

Financiranje mjesečne karte za vlak bit će za cijelu željezničku relaciju od Popovače do mjesta srednje škole učenika.

Financiranje mjesečne karte za autobus bit će samo za dio autobusne relacije koja prelazi granice Sisačko-moslavačke županije. Dakle, učenici koji putuju autobusom i do škole ne prelaze granicu SMŽ-a, podižu potvrdu o sufinanciranju u popovačkoj Ispostavi Županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo. Učenici koji pak putuju autobusom i prelaze granicu SMŽ-a (npr. Križ) podižu dvije potvrde za sufinanciranje, a jednu potvrdu u gradskoj upravi (za relaciju od županijske granice do mjesta u kojem se nalazi škola).

Grad Popovača sufinancira i udžbenike, dopunska i pomoćna nastavna sredstava i školski pribor učenicima osnovnih škola na ovom području za 2023./2024. školsku godinu.

Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 300.000 eura, a izvođač je tvrtka Strabag d.o.o. Radovi vrijedni 300.000 eura Ovom investicijom riješit će se dvije najkritičnije dionice prometnica Posebno mjesto koje smo ove godine posjetili je "Slomljeni pejzaž" u Hrvatskoj Kostajnici, spomen na jednu od prvih i najpoznatijih žrtava Domovinskog rata, fotografa i snimatelja Gordana Lederera Tradicija prošlosti – potreba budućnosti U čast braniteljima šest dana maratona na arapskim konjima Program obuhvaća i niz glazbenih koncerata te cocktail party, kao i nekoliko tradicionalnih manifestacija Za sve generacije Na "Sunčanoj strani grada" svaki tjedan dvije zabavne radionice za djecu