Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Zaštita okoliša

Za čak 30 posto smanjena količina miješanog otpada

Kante za razvrstavanje otpada u Varaždinu
1/6
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Uvest će se i ekopatrola koja će obilaziti grad i pratiti na kojim se lokacijama rasipa, pogrešno razvrstava ili ostavlja otpad

 – Važno je reći da smo i ovaj mjesec za 30 posto smanjili količinu miješanog komunalnog otpada. Dakle, trend se nastavlja već više mjeseci. Očito je da su građani shvatili i ozbiljno počeli odvajati otpad pa sada imamo dnevno oko pet tona biootpada. To je prilično dobar rezultat i znači da građani vrlo zdušno i disciplinirano te s visokom razinom ekološke svijesti odvajaju otpad – rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok prilikom podjele kanti za prikupljanje biootpada.

Ivan Čehok Za rekreaciju građana svih uzrasta Na tri lokacije postavit će se oprema za "street workout"

Najavio je da će uputiti javni poziv građanima kojima treba kanta za prikupljanje pelena. Stanari zgrada koje su provele postupak usuglašavanja, prikupile potpise i postigle dogovor, moći će prijeći na obračun po članu domaćinstva. Najavio je i postavljanje kaveza, odnosno ograda i zaštićenih kontejnera kojima bi se spriječilo nepropisno odlaganje ili razbacivanje smeća.

Uvest će se i ekopatrola koja će obilaziti grad i pratiti na kojim se lokacijama rasipa i pogrešno razvrstava otpad ili gdje se ostavlja nered nakon prekapanja po kontejnerima. Varaždin je, rekao je Čehok, u samo dva mjeseca došao u sam vrh hrvatskih gradova po količinama prikupljenog biootpada.     

Špancirfest Prevencija Stanje sigurnosti u gradu - zadovoljavajuće