Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nova zdanja sagrađena su kroz projekt "Mreža poduzetničkih inkubatora"

Za deset godina u poduzetničkim inkubatorima otvorena 101 tvrtka

storyeditor/2024-03-01/a_poduzetnici_foto_kristijan_toplak.jpg
Foto: Kristijan Toplak ZA PRVIH deset godina u poduzetničkim inkubatorima provedeno je 648 projekata
Poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači poduzetnicima početnicima smo dali "vjetar u leđa" i olakšali im poduzetničku avanturu, kaže župan Andrović

Župan Igor Andrović objavio je Javni poziv za subvencionirano korištenje poslovnog prostora Mreže poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije za 2024. godinu. U županijskom je proračunu za tu svrhu osigurano 150.000 eura, što je najviše do sada. Cilj je osnažiti kapacitete malih i srednjih gospodarskih subjekata i povećati im konkurentnost, uz stvaranje povoljnijeg i kvalitetnijeg poslovnog okruženja. Poziv traje do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 30. studenog 2024.

Županijski i EU novac

– Virovitičko-podravska županija, putem sustava potpore subvencije troškova korištenja poslovnog prostora, u jednom od naših poduzetničkih inkubatora, u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, provodi gospodarsku mjeru za povećanje stope rasta gospodarstva, ponajprije u sektoru malog gospodarstva te poticanju malog i srednjeg poduzetništva. Subvencioniranje zakupa i ostalih troškova poduzetnicima početnicima u našim poduzetničkim inkubatorima predstavlja direktnu mjeru s ciljem novog zapošljavanja, povećanja konkurentnosti i poticanja gospodarstva u cjelini – naglasio je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija poduzetnicima početnicima u prvoj godini najma u potpunosti plaća smještaj u opremljenim poslovnim prostorima jednog od poduzetničkih inkubatora. Usto, nude im se i usluge korištenja konferencijske dvorane, izrade poslovnog plana, poslovnog savjetovanja, edukacije, seminara, networkinga s ostalim stanarima inkubatora…

Inače, kroz projekt "Mreža poduzetničkih inkubatora" sagrađena su nova zdanja u Slatini, Orahovici i Pitomači. Projekt je bio vrijedan 28 milijuna kuna, realiziran je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije s partnerima. Začetak ovog projekta bio je prije 11 godina, kada je u Virovitici sagrađen Poduzetnički inkubator. Bio je to EU projekt "e-Inkubator s i bez zidova u Virovitičko - podravskoj županiji". Vrijedio je oko 950.000 eura, a financirali su ga EU, Županija i VIDRA. Voditelj projekta i tadašnji prvi direktor bio je današnji župan Andrović. Samo godinu poslije, Poduzetnički inkubator u Virovitici proglašen je najboljim projektom poduzetničke infrastrukture u RH.

Zaposleno 1000 osoba

Za prvih deset godina, u poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, otvorena je 101 tvrtka, zaposleno je gotovo 1000 osoba i provedeno 648 projekata.

– Mladima smo i poduzetnicima početnicima kroz poduzetničke inkubatore u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači dali svojevrstan "vjetar u leđa", olakšavši im koliko god smo mogli njihovu poduzetničku avanturu. To je i bio naš cilj, prvotna ideja da se mladi poduzetnici uz punu potporu Županije mogu maksimalno razvijati i postati veliki i jaki poduzetnici na tržištu – zaključio je Andrović.

storyeditor/2024-03-01/MZC.jpg Ulaganja u sport Najveći proračunski iznos za međimurske sportaše u povijesti storyeditor/2024-03-01/Screenshot_2024-03-01_at_15-38-19_Na_krovu_Doma_zdravlja_na_Mertojaku_postavljena_solarna_elektrana.png Na krovu Doma zdravlja Mertojak postavljena je solarna elektrana Šošić: Radimo na snažnoj energetskoj tranziciji i ulažemo u energane storyeditor/2024-03-01/cz04.jpg Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija "Svijet se mijenja pa i civilna zaštita uvodi robote, dronove, amfibije i sonare za vodu"