Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska 2457 pregleda
Vetovska Čvarkijada

Za dobar čvarak najvažnija kvalitetna slanina, lagana vatra i stalno miješanje

Čvarkijada
1/12
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Požežanka Nives Berić najbolje je pripremila tu staru slavonsku deliciju, a za nagradu je dobila veliku kotlušu za topljenje masti

Miris pečenih čvaraka iz niza poredanih kotlova, popraćen zvucima slavonske tamburice, neodoljivo se širio mameći tisuće posjetitelja četvrte vetovske Čvarkijade. Ove se godine natjecalo 25 ekipa koje su od gotovo pola tone slanine koliko im je stajalo na raspolaganju ispekli stotinjak kilograma friških i ukusnih čvaraka.

- Čvarci su prekrasni. To nepravedno zaboravljeno jelo trebalo bi dobiti zaštićen status, poput kulena i kobasice – čuli smo od nekih kušača.

Majstori za kotlovima govorili su, pak, kako su za dobar čvarak najvažniji ljubav, kvalitetna slanina, lagana vatra i stalno miješanje, no najveća tajna ipak leži u dodacima koje nisu željeli otkriti. Prema ocjeni žirija, staru slavonsku deliciju najbolje je pripremila Nives Berić iz Požege, koja je za nagradu dobila veliku kotlušu za topljenje masti.

Drugo mjesto pripalo je lanjskim pobjednicima, članovima Matice slovačke Kukučin Kuštarić iz Jakšića, a treći je bio Mjesni odbor Brestovac. Najbolji čvarak po ocjeni publike koja je glasala nakon degustacije dobili su članovi Moto kluba Tsunami iz Požege.